Grabarje osniva mušku pjevačku skupinu

Autor: DK

GRABARJE – Prije više od dvije godine u neformalnom druženju počeli su se sastajati “momci” iz Grabarja, a i oni koje korijeni vežu za to mjesto. Pomalo su pjevušili milozvučnim glasovima, onako sebi za dušu, jer vole pjesmu i običaje koje su naslijedili od svojih starih koji su njegovali tradiciju u svom kraju. Većina njih je vezana za rad u polju i na svojim farmama ali unatoč tomu rado su se odazivali i okupljali, najmanje jednom tjedno, na zajedničkim susretima u mjesnom domu kako bi uvježbali neku novu pjesmu i time nečim novim oduševili ne samo sebe već i one koji su ih “pod prozorom” slušali.

Njihovi sve učestaliji susreti počeli su poprimati određenu ozbiljnost. Njihovi prijatelji prepoznali su njihovu kvalitetu pjevanja pa su ih počeli pozivati na privatne fešte kako bi im otpjevali koju pjesmu i zabavili ih, a neke od njih i vratili u nekadašnja vremena kojih se iz djetinjstva jako dobro sjećaju dok su slušali kako su njihovi očevi i djedovi pjevali.

Danas je sve to došlo do jedne razine pa je njih, za sada sedam, došlo do zaključka da sve to trebaju “legalizirati” odnosno registrirati pri nadležnim institucijama. Ovih su se dana sastali i kao inicijativni odbor donijeli odluku da će osnovati udrugu s prijedlogom imena Muška pjevačka skupina “Grabarčani”. Kao takva skupina to će biti prva na području Požeštine dok sličnih ima već dugi niz godina na području Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Osijeka, Đakova i drugih mjesta.

Zdravko Matijević, Mato Ergović, Stjepan Leist, Nenad Trčka, Zlatko Grandić, Kruno Petrović i Ivica Stastny bit će zapisani kao osnivači Muške pjevačke skupine “Grabarčani”, a oni nastupili o blagdanu Snježne Gospe u Buku na Smotri crkvenog pučkog pjevanja i mnoge oduševili pjesmama koje su otpjevali.

Već sada na repertoaru imaju više od dvadesetak izvornih slavonskih pjesma, te novoskladanih u duhu tradicionalne glazbe ovog podneblja kojima će se dičiti pjevajući na smotrama i festivalima gdje planiraju nastupati.

Na redu je da ovih dana ishoduju i dobiju registraciju, rješenje o upisu udruge u registar pri nadležnomUredu državne uprave, a kao prvi od javnih nastupa očekuju da bi mogao biti za Dan grada Kutjeva, o blagdanu Male Gospe gdje je veliko proštenje kojom prigodom će biti organizirana i svečana sjednica Gradskog vijeća Kutjeva.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: