Grabarački vatrogasci mimohodom kroz selo, polaganjem vijenaca i euharistijskim slavljem proslavili sv. Florijana /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

GRABARJE – Proslava sv. Florijana, Nebeskog zaštitnika vatrogasaca na poseban se način slavi u Grabarju. Svake godine, nedjelju uoči ili nakon blagdana sv. Florijana, članovi DVD-a Grabarja organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju svi članovi, a priključuju im se i njihovi gosti. I ove su se godine odazvale njihove kolege iz DVD-a Ljeskovica i Požega.

-Način proslave sv. Florijana održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države što su tadašnje vlasti na neki način tu tradiciju ukinule tako da jedan izvjestan period nije bilo štovanje tog sveca na takav način. 1993. godine sve se to ponovno pokrenulo što je jedan jako lijep običaj koji se rijetko gdje može vidjeti u Hrvatskoj. Prijašnjih godina je u svečanom mimohodu kroz selo bilo je više starijih vatrogasaca što se u novijem vremenu izmijenilo. U tu manifestaciju uključila se vatrogasna mladež koja je prihvatila taj običaj što također ima jednu posebnu dimenziju – rekao je predsjednik DVD-a Grabarje Branko Vido.

Mještani postavljaju stolove ispred kuća u onim ulicama kroz koje mimohod prolazi gdje je svim učesnicima ponuđena okrjepa, piće i razne delicije.

Povodom sv. Florijana uručene su zahvalnice i priznanja pojedincima. Za 20-godišnji uspješan rad u vatrogastvu priznanje su primili, Damir Trnokop, Željko Butorac, Aleksandar Polić, Matija Ljubičić, Tomislav Kunkakčić, Zlatko-Mića Vukelić dok su za 30 godina u aktivnog sudjelovanja u vatrogastvu priznanja primili Slavko Drakulić, Zvonimir Miketa, Đurđica Marenjak i Krešimir Miketa.

Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir uručio je priznanja za 40 godina djelovanja u vatrogastvu, i to Stjepanu Timri, Dragi Kalafadžiću i Ivanu Pastiriku. Za 50 godina priznanje uz spomenicu primio je Ivan Abibović koji se na karaju u ime svih nagrađenih i zahvalio.

-S vama Grabarčanima sam kao gradonačelnik posebno vezan. Upravo sam ovdje prije tri godine počeo peči svoj politički zanat. Jako se dobro sjećam da sam u ulozi gradonačelnika prvi puta javno nastupio i to na ovoj vašoj manifestaciji koju i ove godine slavite. Možda ne bi niti smio reći da ste mi vi onako prirasli srcu i da mi mještani iz drugih sela znaju prigovoriti kako upravo prema vama imam veću naklonost. Možda to i je tako. A što da radim kad vidim koliko ste vrijedni i da puno radite. Pa kakav bi ja bio čovjek i gradonačelnika kada vas ne bi barem u onim svojim minimalnim mogućnostima ne bi pratio. Mogu reći, a nadam se da mi to neće drugi zamjeriti da sam pomagao nekada i više nego što sam i smio. Vrijedni ste i radišni i vi moji dragi vatrogasci, vrijedan je i zapažen svaki vaš rad. Hvala vam svima na dosadašnjoj suradnji i podršci. Uvjeren sam da ćemo i u buduće još bolje surađivati. Ja sam čovjek od riječi i ono što vam obećam i što vam je potrebno ja to i ispunim. Idemo raditi, družiti se i veseliti. Čast mi je biti među vama i to prvi među jednakima-rekao je Josip Budimir, kutjevački gradonačelnik u pozdravnom govoru kojeg su vatrogasci Grabarja primili u svoje društvo kao počeanog člana. 

Misno slavlje predvodio je p. Tomasz Cybula koji je istakao kako je hvalevrijedan rad vatrogasaca koji su uvijek na usluzi svakom čovjeku.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot