Gotovo stotinu tisuća kuna iz državnog proračuna za priredbe, nabavu instrumenata i seminare

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA/ZAGREB – Tijekom iduće 2017. godine za potrebe programa u kulturi i umjetnosti u Požeškoj kotlini iz državnog proračuna bit će izdvojeno blizu stotinu tisuća kuna, a značajan dio zatraženih sredstava će izostati jer neki programi nisu prihvaćeni.

Ministarstvo kulture RH objavilo je koji su programi dobili „zeleno svjetlo“ i u kojem će se novčanom iznosu sufinancirati, te one koji su odbijeni sa državnih jasala.

Sredstva od po 10 tisuća kuna tako su u kategoriji festivala, smotri i manifestacija dobili 35. Međunarodna smotra izvornog folklora „Lidas“ u Pleternici i 6. Županijski kulturni mozaik kojega organizira Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, zatim je Savez puhačkih orkestara Slavonije i Baranje sa sjedištem u Požegi, kojemu je predsjednik voditelj gradske glazbe „Trenkovi panduri“ Mirko Čačić, dobio 15 tisuća kuna za organizaciju 38. smotre tih sastava s područja regije, a Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“ iz Požege sedam tisuća kuna za svoju priredbu Susret povijesnih postrojbi.

Među koncertnim gostovanjima i obljetnicama potporu će dobiti Hrvatsko KUD „Vijenac“ iz Požege za svoj svečani koncert uz 135 godina rada društva. Više od 30 tisuća kuna dobiti će udruge za nabavu nošnji i instrumenata i to: Puhačka glazba Jakšić 12 tisuća kuna za kupovinu instrumenta, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ iz Požege 13 tisuća za nabavku timpana i KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike osam tisuća za nabavu tamburaških instrumenata. Uz to bit će sufinancirana i dva seminara.

Savez puhačkih orkestara Slavonije i Baranje uz 12 tisuća kuna potpore organizirat će seminar za voditelje i članove svojih glazbi, te Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije sa pet tisuća kuna seminar za voditelje i članove folklornih skupina i svirače tradicijskih instrumenata.

Svakako je zanimljivo vidjeti i koji su programi odbijeni tj. koji nisu dobili državnu potporu iz proračuna. To su u kategoriji festivala, manifestacija i smotri Dječji tamburaški festival „Cvjetići glazbe“ iz Pleternice, kojega organizira istoimena udruga, zatim Pokladno jahanje Konjogojske udruge Pleternica, te Klapanje-jedinstveni običaj u Velikom tjednu i Pučko crkveno pjevanje, koje organizira KUD „Svilenka“ u Buku.

Izostala su nadalje potpore Gradskoj glazbi „Trenkovi panduri“ za izradu odora za mlade glazbenike, zatim Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica za projekt „Moje pjesme života“, KUD-u „Ivan Goran Kovačić“ za predloženi seminar Bunjevačkog stvaralaštva i sopranistici Ani Ticl iz veličkog kraja za glazbena gostovanja.

Iako do podataka koliko stoje programi koji su odbijeni nismo došli vidljivo je da će u idućoj godini ipak veći dio korisnika dobiti državnu potporu od onih koji su je zatražili.   

/Foto: Ilustracija, poticaji.info/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: