Gotovo 800 tisuća kuna obrtnicima i tvrtkama s područja Požeštine za projekte koji potiču razvoj obrtničkih zanimanja

Autor: DK

Ministarstvo gospodarstva u jednom je programa poticaja predvidjelo i financijska sredstva za one gospodarske subjekte, obrte ili tvrtke, koji se odluče primiti učenike na naukovanje – praksu. Bespovratna sredstva su osigurana kroz fondove Europske unije (ESF), a projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, a jedan je od dvije aktivnosti koje već treću godinu zaredom provodi Ministarstvo, unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna.

Ugovore je svim prisutnim poduzetnicima i obrtnicima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno sa svojim suradnicima, državnim tajnikom Mariom Antonićem i pomoćnicom Anom Mandac. Iznos potpore koja se ostvaruje putem ovog projekta kreće se od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a pomoću dobivenih sredstava sufinancira se 80 posto iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentoru koje se kreću do maksimalnih 75 tisuća kuna.

Iz Požeštine pravo na potpore ostvarile su 23 tvrtke odnosno obrta. Između ostalih, od većih ostvarenih potpora za „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ ostvario je obrt Elektro team vl. Tomislava Čabraje kojemu je odobreno 130.160,00 kuna dok je nešto manje za provedbu istog projekta dobio obrt Elektromehanika Resanović, 103.280,00 kuna. Za isti projekt financijsku potporu su ostvarili tvrtka Auto-Robi j.d.o.o. iz Jakšića, i to 100.036,56 kuna, tvrtka Unius d.o.o. iz Požege 95 tisuća kuna, Auto mehaničarska radionica Željko Banaj iz Jakšića 84.824,63 kune, Autolimaraska radionica iz Jakšića 77.784,63, Elipidio d.o.o iz Požege 60.065,60 kuna i Autocentar Radić d.o.o. iz Požege 47.827,33.

Potporu iz projekta Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta ostvario je obrt Baja iz Jakšića i to 50 tisuća kuna.  

Ostali, većinom obrtnici, s područja Požeštine, ostvarili su potpore iz projekta „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ u iznosu od 10 tisuća kuna na manje.

-Ovo je treća godina zaredom da provodimo ovaj projekt, što prije svega pokazuje kontinuitet politike koja se pokazala dobrom i koja nailazi na sve veće odobravanje poduzetnika i obrtnika, što me osobito veseli jer to znači da je mjera pogođena. Jedino ćemo takvom suradnjom države i realnog poduzetničkog sektora, te paralelnim uključivanjem akademske zajednice, moći odgovoriti na sve zahtjevnije izazove tržišta rada – rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar Horvat, istaknuvši kako će se za 2018. godinu dodijeliti rekordan broj potpora, gotovo dvostruko više nego u prethodne dvije godine.

Foto: Ministarstvo gospodarstva

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: