Gospodarska zona u Jakšiću nije samo priča, ona je stvarnost /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA –Dok neki samo pričaju o gradnjama i izgradnjma u općini Jakšić sustavno se radi na poboljšanju životnog standarda. Priča o gospodarskoj zoni počela je prije nekoliko godina kada je općina Jakšić zatražila od države zemljište za industrijsku zonu koje je dobila 2010. godine,  14,2 hektara vrijednosti 4,3 milijuna kuna. Po dobivanju tog zemljišta počelo se sa svim radnjama kako bi se ono stavilo u punu funkciju što i nije bilo tako jednostavno zbog brojnih administrativnih i drugih barijera.

– Dobivanjem zemljišta rješavali smo urbanistički plan sa planiranom zonom, ishodili građevinsku dozvolu, te čekali otvaranje nekoga od natječaja za financiranje izgradnje gospodarske zone. U međuvremenu smo odlučili sami iz proračuna financirati radove na uređenju zone, sada s 500 tisuća kuna i na jesen drugu fazu od 700 tisuća kuna. Posebnu građevnu dozvolu unutar zone dobio je i HEP za izgradnju nove trafostanice snage 2 MW koja bi bila instalirana, dok je u planu još jedna trafostanica u drugoj fazi. Provest ćemo vodu i kanalizaciju u dužini od 700 metara – kaže Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Buduća Gospodarska zona jakšić već ima posovne subjekte koji su zainteresirani graditi i izgraditi poslovne objekte. Jedna tvrtka je pokrenula i izradila idejni projekt te zakup struje u iznosu od 960 tisuća kuna. Traži se rješenje s HEP-om da se taj zakup odradi na otplatu da se odmah u startu ne optereti ulagač s cijelim iznosom.

-Ovdje će se graditi pogon za preradu voća i povrća, koji će otkupljivati višnju, šljivu, jagode i ostalo voće koje bi se prerađivalo u marmelade. Radila bi se i prerada povrća, što svakako ovom našem poljoprivrednom i voćarskom kraju treba. Ukupna investicija iznosi 6 milijuna eura. Imamo i njemačkog investitora u bioplinsko postrojenje za proizvodnju energije, koji čeka odobrenje Vlade RH, takva postrojenja već ima, a plan je u našoj županiji izgraditi još dvije bioplinske elektrane – kaže Kovačević, koji dodaje da za sada nisu dobili nikakva sredstva za gradnju, započeli su sa sredstvima općine Jakšić, a nadaju se skoroj prijavi na natječaja Ministarstva gospodarstva za opremanje gospodarskih zona ili fondova.

Kako odmah uz zonu prolazi i brza cesta Pleternica – Požega te dalje izlaz na autoput, koje će se graditi u narednom razdoblju, upravo kod Gospodarske zone je petlja za brzu cestu, a uz samu zonu prolazi i željeznička pruga nosivosti 40 tona po vagonu, postoji i željeznička postaja za utovar tereta, pozicija zone je idealna, pa se očekuje brzo popunjavanje investitorima.

-Ovo je dokaz da se za potrebe gospodarstva puno radi u Požeško-slavonskoj županiji. Očekujemo otvaranje natječaja da se brže izgradi zona, a svi uvjeti su se stekli. Mi ćemo ovakvu aktivnost općine kao županija podržati, pa čak i financijski. Otvorit ćemo vrata investitorima jer ovo je predivan prostor i idealna zona za koju očekujem da će se brzo popuniti – istakao je župan Alojz Tomašević, koji je čestitao načelniku općine Kovačeviću na investiciji. 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek