Gorka sudbina “tvornice radosti i slasti”: Radnici Zvečeva idu ponovno u štarjk, na naplatu stižu milijunska dugovanja

Autor: D.K.

POŽEGA – Kad je početkom ožujka predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila požešku tvrtku „Zvečevo“, vlasnik Zdravko Alvir dočekao ju je riječima: Dođite vidjeti moje carstvo!

Tako su nam tada rekli nezadovoljni radnici koji su, dodaju, morali odglumiti da je situacija idilična i da proizvodnja radi punom parom tvrdeći istovremeno da su topili proizvedenu čokoladu kako bi „odglumili“ proizvodnju nove. Već idući mjesec plaće su počele kasniti, uslijedio je i štrajk pa isplate plaća mic po mic, ali ne zadugo. Čini se da dolazi najgori mogući scenarij i velika neizvjesnost radnika što i kako dalje.

Naime, kako prenosi Jutarnji.hr tvrtka Zvečevo je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. Dobili su i povjerenika, Milana Nakića, koji je svojevremeno bio stečajni upravitelj požeške „Sloge“. Ovdje će, kažu nam sugovornici, imati nešto manje ovlasti. Hoće li uspjeti što napraviti, teško je za reći budući da gotovo svakodnevno Zvečevu na naplatu stižu računi s milijunskim iznosima.

A gdje su vlasnici? Jedan od braće Alvir, koji je bio direktor proizvodnje u Zvečevu, dao je otkaz i trenutačno radi u Srbiji u tvornici čokolade. Zdravko Alvir je tu. U tvrtku, kažu nam, navraća češće nego prije i vjeruje u pozitivan ishod cijele priče.

Za razliku od njega, radnici i nisu baš previše optimistični, nezadovoljni su i odabirom stečajnog povjerenika za kojeg smatraju da nije sposoban izvući ih iz problema. Proizvodnja radi „puževim korakom“, samo jedan linija, tek toliko da se strojevi u potpunosti ne ugase…zauvijek.

Tako je sudbina nekad najveće tvornice čokolade u regiji, unatoč zalaganjima župana Alojza Tomaševića i saborskog zastupnika Franje Lucića, čini se zapečaćena.

Ništa bolje nije ni u pogonu proizvodnje alkoholnih pića. Na policama trgovačkih centara sve je manje zvečevačkih pića koja su svojevremeno punila i police susjednih zemalja. I tamo se radi tek toliko da proizvodnja ne stane u cijelosti, a plaće je dobio samo dio radnika. Ostali strpljivo čekaju svoj red. Spominju se različite kombinacije i imena nekih požeških poduzetnika koji bi mogli kupiti alkohol i nastaviti s proizvodnjom, no takvih su se priča radnici, a i Požežani u posljednjih nekoliko godina naslušali i previše.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: