Gori lampa nasred Brestovca: Zasvjetlila nova LED rasvjeta, stare lampe svjetlit ce u Pasikovcima

Autor: D.K.

BRESTOVAC – Još jedna jedinica lokalne samouprave u Požeštini postavila je LED rasvjetu i time uvela novu tehnologiju koja doživljava revoluciju i postavlja se u brojnim gradovima i općinama diljem Hrvatske dok je u zemljama EU ta tehnologija ugledala svjetlo dana i davno prije.

Uz općinu Jakšić koja je u cijelom naselju Eminovci postavila LED rasvjetu te grad Kutjevo na 60-ak rasvjetnih stupova i općina Brestovac je ovih dana privela kraju i postavila gotovo 50 LED lampi duž cijele Požeške ulice, od Nurkovca do izlaza iz Brestovca prema Novoj Gradiški koja je sinoć zasvijetlila.

Sve su to obavili vrijedni majstori obrta Elektro team iz Vidovaca koji ove godine slavi 20. godišnjicu poslovanja u vlasništvu Tomislava Čabraje.

LED rasvjetom može se uštedjeti i više od 60 % energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu što značajno doprinosi zaštiti klime. Nova tehnologija rasvjete omogućuje i ciljano osvjetljenje raskrižja i pješačkih prelaza, što u svakom slučaju povećava sigurnost u prometu. Osim toga nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja što je također svojevrsna ušteda.

Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac

-Proveli smo postupak Javne nabave za LED rasvjetu u prosincu mjesecu prošle godine. Cilj postavljanje LED rasvjete je bolja osvijetljenost i manja potrošnja energije. Postavili smo LED lampe na svaki rasvjetni stup duž cijele Požeške ulice koje će svijetliti. Do sada smo zbog velikih troškova imali rasvjetu na svakom drugom stupu. Što se tiče uštede, lampe koje smo zamijenili bile su 250 Wata, a nove imaju 70 Wata i imaju bolju svjetlost. Razmatrali smo više modela, a u konačnici smo se odlučili na nama najprihvatljiviji kao općini vodeći računa o cijeni. Ići ćemo dio po dio i postavljati LED lampe po Brestovcu, a nakon toga i pripadajućim selima. Očekujemo daleko bolju osvijetljenost glavne prometnice što za sve sudionike u prometu povećava sigurnost. Vrijednost investicije i postavljanja ovih 50-ak LED lampi je 170 tisuća kuna – rekao je Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac.

Dosadašnje lampe koje su bile na rasvjetnim stupovima i skinute bit će preseljene u selo Pasikovce koje nema nikakvu rasvjetu.

-Istovremeno ćemo lampe koje smo skinuli postaviti, instalirati u Pasikovcima. Praktički izgrađujemo novu javnu rasvjetu u Pasikovcima gdje nema nikakve rasvjete. Lampe će biti postavljene na stupce niskonaponske mreže koja je u vlasništvu HEP-a. Očekuje se da će rasvjeta u Pasikovcima zasvijetliti u ovih nekoliko dana – dodao je načelnik Mandić.

Nove LED lampe imaju garanciju pet godine i dovoljan broj luksa po metru kvadratnom čime se zadovoljavaju standardi koji su propisani za državnu cestu koja prolazi kroz Brestovac.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88