Goran Rokić dobio odličje Hrvatskog kinološkog saveza; u povijesti HKS ovu nagradu dobilo još samo sedam ljudi

Autor: Jelenko Topić

Poznati uzgajivač njemačkih ovčara i osvajač brojnih nagrada za svoje pse Goran Rokić iz Drškovaca pokraj Požege ove je godine dobio odlikovanje Mag. Ratimir Orban kojega je dobilo samo osam zaslužnih ljudi u povijesti Hrvatskog kinološkog saveza(HKS) dugoj više od  130 godina.

To je najveće moguće kinološko priznanje u našoj zemlji što je u naravi nagrada za životno djelo. Nikada nikome nije uspjelo u povijesti naše države, a možda i svjetske kinologije da jedan uzgajivač iz svoga legla sa psima osvoji šest svjetskih titula zaredom što uspjelo Rokiću.

Neprekidno je član HKS od 1980. godine, međunarodni kinološki sudac FCI od 1993., predsjednik  Kinološkog društva Požega od 1990.  do 2001. godine i njegov  počasni   predsjednik, predsjednik organizacijskog  odbora i organizator 9 državnih izložbi pasa sa dodjelom kandidature CAC u Požegi od 1993 – 2000. godine, predsjednik organizacijskog odbora specijalnih izložbi njemačkih ovčara u Požegi  i predsjednik  organizacijskog odbora 20. jubilarne glavne godišnje uzgojne izložbe njemačkih ovčara naše zemlje 2017., utemeljitelj Zajednice udruga uzgajivača njemačkih ovčara na razini države, osnivač i predsjednik  Udruge uzgajivača njemačkih ovčara  Požeško Slavonske  županije od 1998 g do  danas, zatim je obnašao dužnost glavnog voditelja uzgoja RH za autohtone pastirske pse 1992-2002., vlasnik     uzgajivačnice GIM-FCI 2523 od 1983., dobitnik Počasne povelje HKS za posebne zasluge u  unapređenju  kinologije, dobitnik Zlatne Povelje HKS za zasluge u uzgoju 1996., dobitnik zlatne medalje Njemačkog kinološkog saveza za uzgoj , dobitnik Breaders diploma, uzgojio je 6 svjetskih titula sa  šarplanincima    i  EU Ch,  11 internacionalnih i 34 nacionalna šampiona, zatim uzgajivač i vlasnik psa Efo od Gima trostruki svjetski šampion zaredom i šarplaninca na naslovnici francuskog  časopisa Moj Pas i  Le Chien  magazinu, nadalje psi Thor od Gima i Grom od Gima  uz vlasnika je bio na naslovnici prvog Hrvatskog časopisa Moj Pas, a fotografija je snimljena na ratištu .

Goran kao hrvatski dragovoljac i zapovjednik na ratištu poklonio je svojih 14 šarplaninaca MORH-u, zatim na  svjetskim izložbama u Njemačkoj imao pse  plasirane u Top 20, a u niz zemalja šampione –  zigere.

Umirovljeni je časnik  HV,  dragovoljac  domovinskog  rata od 5. srpnja 1991. godine, obnašao dužnost  zapovjednika voda i  dozapovjednika čete na  ratištu, zapovjednik VP 3361 i načelnik specijalne   postrojbe MORH na mjestu brigadira i sakupio više od  100 pasa donacijama za HV, izradio je idejni projekat i dragovoljnim radom sa suradnicima objekte za Glavno središte za uzgoj i  školovanje vodiča i pasa što je u procjeni Operativno-planske uprave MORH sveukupne  vrijednosti preko 1,8 milijuna  kuna. Nadalje postavljen je za glavnog zapovjednika  prvog  ustrojenog  Središta pa je jedan od  glavnih  utemeljitelja  Hrvatske  vojne  kinologije, inicijator  i    suradnik  u  izradi  prvog  pravilnika  o  uporabi  službenih  pasa  i vodiča pasa u  OSRH, zapovjednik  5  vojnih vrhunsko odrađenih metodsko pokaznih vježbi  vodiča pasa i  službenih pasa na  razini MORH i GS OSRH, glavni  zapovjednik  u središtu 12  generacija obuke hrvatskih vodiča službenih pasa iz svih gardijskih brigada, te dobitnik spomenice domovinskog rata i spomenice domovinske zahvalnosti, diplome i pohvale   MORH-a, te pismena zahvalnica  Županije  i  župana  Požeško slavonske županije.

Primio je samokres sa posvetom ministra obrane, odlikovanje Red Hrvatskog  Trolista,  počasnu povelju  za pomoć u razminiranju RH sa psima Međunarodnog centra za razminiranje, te  povelju  za pomoć sa psima u razminiranju.

Najznačajniji uvjeti za dodjelu ove prestižne nagrade HKS-a su uzgajivači koji su psima iz vlastitog uzgoja i svojim djelovanjem postizali konstantne i brojne uspjehe u kinološkim djelatnostima na svjetskoj i europskoj razini, a oni predstavljaju trajnu vrijednost koju su uzgajivači ostavili  u našoj zemlji i na međunarodnoj razini, ponosno predstavljajući HKS i RH. Na godinu će biti 30 godina od ustrojstva glavnog Centra za uzgoj i školovanje Ministarstva obrane u Požegi što bi se trebalo prigodno obilježiti.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot