GORAN ĐURĐEVIĆ, DOCENT PEKINŠKOG SVEUČILIŠTA, PREDSTAVIO DVIJE KNJIGE – Ususret prošlosti i Kina za početnike

Autor: D.K.

Požeško-kineski autor, naš sugrađanin Goran Đurđević predstavio je svoje dvije knjige u organizaciji Povjesnog društva Požega, Dnevnik čitanja i Svila, zmajevi i papir. Interes je bio toliki da se u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega tražila stolica više. Moderator je bio profesor Vinko Tadić, predsjednik požeških povjesničara.

Naš sugrađanin prof. Đurđević započeo je svoj obrazovni put u Požegi, a potom studirao i usavršavao se u Zadru, indijskom centru Mumbaiju, kineskoj prijestolnici Pekingu i američkom velegradu Los Angelesu u raznolikim poljima: arheologija, povijest, antropologija, azijski studiji, komparativna mitologija. Višestruki je osvajač nagrada: stipendija Narodne Republike Kine, stipendija za nadarene studente MZO, dvije Rektorove nagrade Sveučilišta u Zadru, nagrade za popularizaciju povijesne znanosti Kliofesta i Hrvatske udruge nastavnika povijesti, dvostruki top 100 student u Hrvatskoj u izboru tjednika Nacional itd. Trenutno radi kao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije. Autor je brojnih publikacija.

– Veoma sam zadovoljan što sam večeras ovdje nakon dužeg vremena i imam priliku govoriti o svojim novim knjigama. Dnevnik čitanja je moja znanstvena lektira i zamišljena je kao knjiga o knjigama. Pisao sam o različitim izdanjima i upozoravao na brojne dobre i loše stvari u pojedinim knjigama. Veoma sam zahvalan mom izdavaču Draženu Tončiću, uredniku Vinku Tadiću i cijeloj izdavačkoj kući Durieux, recenzentima Martini Topić, Zlatku Bukaču i Zvonimiru Stopiću kao i dragim profesorima Suzani Marjanić i Hrvoju Petriću koji su me poticali na pisanje prikaza. Mnogi Požežani su oblikovali moja promišljanja i diskutirali o pročitanim knjigama pa sam i njima intelektualno dužan, a to su, među ostalima: Vinko Tadić, Zvonimir Karakatić, Tvrtko Jakovina, Marija Radonić, Ana Kuzle, Robert Kresina, Anita Zec Kresina, itd. – istakao je autor Goran Đurđević u svom izlaganju.
– Druga knjiga Svila, zmajevi i papir je knjiga o Kini, njenoj prošlosti, arheologiji. Posebno smo obradili Putove svile te poveznice jugoistoka Europe i Kine. Ta je knjiga svima, doslovno od učenika do znanstvenika kao uvod u bogatu povijest Kine. Donijeli smo originalne fotografije i ilustracije, knjiga je obogaćena kineskim znakovima. Knjiga zasigurno ne bi uspjela da ko-autor Zvonimir Stopić, inače hrvatski gastarbajter u Kini i ja nismo imali veliku pomoć i podršku od našeg izdavača Alfe, direktorice Božane Sliško, urednika Ante Birina i cijelog tima iz Alfe, recenzenata Penga Yuchaoa i Gorana Bilogrivića, mog dragog mentora profesora Ning Qianga koji je ustupio ilustracije, Li Jianjun na pomoći te moje supruge Chen Yarong . Naša je publikacija zapravo hrvatsko – kineski proizvod. – dodaje Goran

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek