Gorak okus lažne potvrde iz tvornice čokolade za Zdenka Mautnera, bivšeg prvog vatrogasca Požege: “Da sam znao da će ta potvrda biti predmet kaznenog postupka, nikad ju ne bih napisao”

Autor: D.K.

Zdenko Mautner, bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i danas se pojavio na raspravi na Općinskom sudu u Požegi vezano za predmet “lažne” potvrde iz tvrtke u kojoj je nekad radio, a na temelju koje je postao zapovjednik u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege.
Mautner danas nije davao iskaz navodeći kako je on sve što je imao za reći, već rekao. U svojstvu svjedoka su danas ispitani Dalibor Buljan i Antun Tofing.


blank

Podsjetimo, Mautner je prije JVP radio u tvornici čokolade Zvečevo. Kada se politička situacija posložila u njegovu korist, prijavio se na raspisani natječaj za zapovjednika JVP grada Požege. Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se Mautner na natječaj prijavio s krivotvorenim potvrdom o statusu profesionalnog vatrogasaca u Zvečevu što je bio jedan od uvjeta. Ispostavilo se da profesionalnog statusa navodno nije bilo jer Zvečevo uopće nije imalo profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Potvrdu mu je izdao Antun Tofing, a Mautnerova potvrda je već nekoliko godina predmet sudskih rasprava u ovom, ali i drugim predmetima povezanim s ovim slučajem.

Antun Tofing je, kako je danas izjavio, u studenom 2013. godine napisao potvrdu Zdenku Mautneru koji je sporazumnim raskidom ugovora o radu otišao iz Zvečeva. U potvrdi su bili navedeni poslovi koje je Zdenko Mautner obavljao u Zvečevu što je iz dostupne dokumentacije Antun Tofing tada i napisao.

-Gotovo mjesec dana tu potvrdu Zdenko Mautner nije podigao i kad mu je uručena, nakon nešto više od sat vremena se vratio, tada u već bivšu tvrtku u kojoj je radio i zatražio ispravak potvrde navodeći da u njoj između ostalog treba pisati da je obavljao poslove profesionalnog vatrogasca, zapovjednika i zamjenika zapovjednik u Zvečevu. Ne razmišljajući sam izradio takvu potvrdu jer nisam sumnjao da bi ona mogla biti nevjerodostojan dokument. Vjerovao sam svom bivšem radnom kolegi Zdenku Mautneru – prisjetio se Tofing dodajući da je tek kasnije, kad su nastali problemi, uvidio da je napravio pogrešku i da nije smio takav dokument napisati jer je riječ o nevjerodostojnom podatku.

-Da sam znao da će ta potvrda biti predmet kaznenog postupka, nikad ju ne bih napisao – dodao je Tofing te ustvrdio da je prva potvrda bila ispravna i točna, a u njoj je naveo podatke o radnom stažu Zdenka Mautnera i to da je u Zvečevu obavljao poslove automehaničara, vatrogasca i referenta zaštite na radu i zaštite od požara. Tofing je naglasio da Zvečevo nije imalo profesionalnu vatrogasnu postrojbu, što je u ovom slučaju itekako bitno.

Na raspravi je saslušan i svjedok Dalibor Buljan, i danas zaposlenik Zvečeva. Rekao je da je u Zvečevu bio zapovjednik Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva te da mu je jedno vrijeme zamjenik bio Zdenko Mautner koji je kasnije bio i zapovjednik. No i on je naglasio da Zvečevo nije imalo profesionalnu vatrogasnu postrojbu.

Ispitivanje svjedoka i dokazni postupak je završio. Zdenko Mautner na raspravi danas nije htio iznositi obranu niti odgovarati na bilo kakva pitanja. Mautner je izjavio da nema što u obrani govoriti i da ostaje pri obrani koju je iznio ranije.

Rasprava se nastavlja 10. travnja 2019. godine kada će obrana iznijeti završne riječi kao i Općinsko odvjetništvo koje je podiglo kaznenu prijavu.

Utvrdi li se da je potvrda doista krivotvorena ostaje za vidjeti hoće li Mautner morati vratiti novac stečen na temelju nje jer zasigurno nije riječ o malom iznosu dobivenom iz proračuna koji pune hrvatski građani, među kojima i Požežani.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića