Gluhe uši ne žele čuti što se ovdje dogodile pa time prekrajaju povijest

Autor: Jelenko Topić

SLOBOŠTINA – Više desetaka antifašističkih boraca i antifašista s područja Požeške kotline, Zagreba, Vukovara, Pakraca, te susjedne Bosne i Hercegovine sudjelovalo je u Sloboštini na obilježavanju stradanja 1368 civilnih žrtava 16. kolovoza 1942. godine. Riječ je o ženama, starcima i djeci s područja Kozare (BiH), te Sloboštine i okolnih sela koji su poubijani i bačeni u pet sloboštinskih bunara, a kasnije su sahranjeni u zajedničku grobnicu iznad ovog sela.

Svečanosti su uz brojna izaslanstva udruga antifašista nazočili Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, zatim Miroslav Grozdanić, zamjenik požeško-slavonskog župana, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, saborska zastupnica Dragana Jeckov, Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma, zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović i drugi gosti.

Predsjednica Udruge antifašista Požege Kata Holjevac pozdravila je sudionike komemoracije i goste, a potpredsjednik Milan Radović govorio je o stradanju nevinih žrtava fašizma u Sloboštini. U porušenom zdanju ovdašnje crkve požeški paroh Aleksandar Bijelić predvodio je molitvu za duše stradalih.

Na mjestu stradanja izaslanstva požeških antifašista i SNV-a položila su vijence, a ostala izaslanstva na spomen-groblje. Prije ove svečanosti požeški antifašisti su očistili i uredili oba mjesta. Ovom prigodom recital „Pet bunara“ autora Mate Hodaka izveli su požeški glumci.

-Civilno stanovništvo postalo je žrtva fašista samo zbog druge vjere ili nacije, a te žrtve ne smijemo zaboraviti unatoč stalnim pokušajima gluhih ušiju u našoj zemlji koje ne žele čuti  što se ovdje dogodilo prekrajajući time povijest – istakao je Franjo Habulin, predsjednik SABA Hrvatske. Predsjednik SNV Milorad Pupovac je najavio obnovu spomen-obilježja iz toga rata, te prozvao aktualnu vlast čiji predstavnici nisu nazočili ovom obilježavanju.

Tijekom druženja sudionika komemoracije u Podsreću nastupila je glazbena skupina „Osmijeh“ pod ravnanjem Vlade Brblića.

Više iz kategorije