Požega.eu

Gdje odvesti ambalažni otpad sredstava za zaštitu bilja?

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Gdje odvesti ambalažni otpad sredstava za zaštitu bilja? Požega.eu | Gdje odvesti ambalažni otpad sredstava za zaštitu bilja?

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić

Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske (Croatian Crop Protection Association - CROCPA) je udruženje domaće i inozemne industrije za zaštitu bilja. U suradnji s tvrtkom CIAK i ove je godine objavila raspored sakupljanja praznog ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Sakupljanje će se provoditi na nekoliko lokacija u svim županijama.

-Na njima će biti kontrola kako bismo osigurali da se vraća isključivo prazna ambalaža naših članova i da bi u konačnici time osigurali točnu statistiku koju vodi udruga – poručili su. CIAK će na lokaciju donijeti prateće listove, a posjednici ambalaže će unijeti u obrazac podatke koji se odnose na njihov obrt ili OPG.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, okvašivača, biocidnih pripravaka i vreća tretiranog sjemena isključivo tvrtki AgroChem-Maks, Agroavant, Agronom, Agroteks, Albaugh TKI (Pinus Agro), BASF Croatia, Bayer Crop Science (Monsanto), Belchim Crop Protection HR (Orchem), Chromos Agro, Danon, Corteva Agriscience (Dow AgroSciences), Euroazijski pesticidi, Nufarm, Florel, Novag Agrochemicals (Genera), Stockton i Syngenta Agro.

-Distributeri, odnosno proizvođači sredstava za zaštitu bilja koji ne sudjeluju u ovom jedinom organiziranom sustavu sakupljanja i zbrinjavanja prazne ambalaže dužni su vam, na vaš poziv, organizirati besplatno prikupljanje i pravilno zbrinjavanje ambalaže – ističu iz spomenute udruge. U sklopu projekta sakuplja se samo prazna primarna, odnosno opasna ambalaža navedenih proizvođača koji financiraju projekt.

-Transportna ambalaža kao niti ambalaža bilo kojih drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja, kao primjerice mineralna gnojiva se ne prihvaća -  napominju nadalje. Preporuka je prije odlaganja plastičnu ambalažu tri puta isprati. Za pojedinačni odvoz (količine veće od 100 kg) korisnici se trebaju javiti  tvrtki CIAK.

Na području Požeško – slavonske županije 11. svibnja je sakupljanje ambalažnog otpada u Kutjevu u prostorima Kutjevo d.d. Trg Graševine 2 Kutjevo od 8 do 11 sati, te u Kaptolu-objekti Kutjevo d.d. Trg Vilima Korajca 13 od 11.30 do 13.30 sati.

Pored toga 16. svibnja se akcija nastavlja kod autobusnog stajališta u Pleternici – Restoran Buba Trg Zrinskih i Frankopana od 8 do 10.30 sati, te u Čaglinu Komunalno društvo Kralja Tomislava 56e od 11.30 do 13 sati.

Na kraju 23. svibnja sakupljanje navedenog otpada za brestovački kraj je u Završju - Agronom d.o.o. Voćarska bb od 9 do 12 sati.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.