Gazdarica Zorica pripremila 217 sarmi, a dosadašnji martinjski kum Damir Najev narezivao dvogodišnji pršut od 12 kilograma /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Nakon tri godine pauze zbog već poznatih mjera pandemije Covida-19 blagdan Martinja je ponovo održan u podrumu najpoznatije kutjevačke vinarke Zorice Tandare.

Na ovogodišnjem krštenju mošta u vino za vinskog kuma izabran je fra Jozo Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu (BiH). Njegov predhodnik, Damir Najev ugostitelj iz Marine pored Trogira za kuma je izabran 2018. godine. Političkim riječnikom rečeno časnu dužnost martinjskog kuma obavljao je tri mandata. On je sigurno jedan od najdugovječnijih na toj dužnosti.

Na Martinju ove godine se okupilo dosta prijatelji i poslovnih partnera iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovne, ali znatno manje nego prije. U obitelji Tandara obred pretvaranja mošta u vino slavi se na tradicionalan način. Ovoga puta krštenje po starom kutjevačkom običaju obavio je vinski biskup Ivan Fistrić Fijo uz pomoć ministranata Željke Mikola iz Našica i Ante Peše iz Trogira. Obredu su prisustvovali i Zoricina kćerka Nikolina, zet Ivan te unuci Ivano i Lukas. Na svečanosti je bio i Zvonko Kvesić, poznati pjevač benda Rubato, inače krsni kum malog Lukasa.

Za bogatu gastronomsku ponudu pobrinuli su se gazdarica Zorica te dosdašnji kum. Tako je Najev narezivao pršut star dvije godine i težak 12 kilograma, skuhao crni rižoto od sipe i krumpir pire sa bakalara.

Oko motanja 217 sarmi pomogle su Ljiljana Prnjak iz Splita i Sanda Bilev iz Zagreba, inače Zoricine poslovne partnerice koje su u Kutjevo došle nekoliko dana prije na ispomoć.

Osim delicija koje su pripremili Dalmatinci iz Trogira, domaćini su servirali raznovrsne nareske, čvarke, krvavice, kobasice na žaru, sarmu, salate i odojak na ražnju.

Osim mlade graševine konzumirala su se i ostala vina straijih godišta koja nikoga nisu ostavila samo na jednoj “kupici”.

Pjevalo se i plesalo do kasnih večernjih sati uz svirku glazbenog sastava “Kutjevački maligani”

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek