Fra Petar Ljubičić o posljednjem danu stare godine – Silvestrovu: “Opravdano je pitati se kako su prošli ti dani života koji se nikada više neće vratiti?”

Autor: D.K.

Još jedna godina se bliži kraju. Zapravo jedna godina moga osobnoga života ide kraju. Što je svatko od nas iskusio kroz ove dane? Neka svatko tijekom današnjega dana malo zastane i razmisli, kako su prošli ovi dani koji se nikada više neće vratiti.
Svi ćemo se pitati, što nam je ova godina donijela? Svi će priznati: bila je krizna i recesivna…!
Njavažnije pitanje za svakoga od nas je: Što je meni osobno ova godina donijela?
Možda radost, sreću, neki uspjeh, neku ispunjenu nadu, uslišanu molitvi
Možda samo probleme u obitelji, s djecom… razočaranje… svađu… bolest… gubitak neke drage osobe..

Predajmo svaki pojedini dan ove godine u Božje ruke. Zahvalimo Bogu ponajprije za dar života, za sve one radosne trenutke i za svaki dar.
Recimo mu hvala i za one kalvarijske trenutke, nesporazume… za sve slabosti koje su nas dovele dotle da smo se trgli iz pospanosti i krenuli drugim putem.

Zahvali Bogu što si sada ovdje i što mu možeš predati svoj život od njega se svemu nadati. To nije po sebi razumljivo. To je milost…

Gospodine Isuse Kriste,

 • Još jedna godina je iza nas. To je bilo za nas vrijeme milosti i spasenja. Mi ispovijedamo svoje grijehe koje smo učinili u prošloj godini i iskreno se za njih kajemo. Gospodine, smiluj se.
 • Spasitelju Isuse, Ti si od Marije Djevice prihvaćen, rođen i ljubljen. Pomozi i nama da Te ptihvatimo i postanemo djeca Boža. Kriste, smiluj se. – Ti si naš mir, radost i spas. Gospodine, smiluj se.
  Molitva – Svemogući vječni Bože, Oče svakoga dobra! Priznajemo da nam je od Tebe sve što imamo i što jesmo. Ti si nam utočište u nevolji. Na kraju ove godine zahvaljujemo Tvojoj dobroti i molimo: oslobodi nas svih zala da ti uvijek radosno služimo i svim srcem Te ljubimo. Po Gospodinu naaašemu…
  Ja bih htio kući, u nebo! – Biskup Sailer pripovijeda o jednom malom prvopričesniku koji je Djetetu Isusu napisao pismo i posta¬vio ga iza tabernakula. Sadržaj pisma bio je: “Dragi Isuse, na ovom svijetu nije više lijepo. Meni se ovdje više ništa ne sviđa. Ja bih htio kući, u nebo!” Četrnaest dana iza toga mališan je već doista bio kod kuće, u nebu. Svakoga dana za 24 sata bliže smo svome izbavlje¬nju, svojoj domovini, nebu, vječnoj Ljubavi i vječnoj sreći.

Molitva vjernika na Silvestrovo

Dobri i milosrdni Bože, na ovaj posljedni dan stare godine dolazimo Ti zahvaliti za sve što si nam darovao i sve milosti koje smo primili. Poslušaj i usliši naše vapaje:

 • Hvala Ti, Gospodine, za Tvoju Crkvu, koja nam je neumorno naviještala Radosnu vijest spasenja. Daj da i u novoj godini spremno prihvaćamo Tvoj poziv i svojim životom svjedočimo da smo Tvoja djeca, molimo Te.
 • Oprosti nam sve naše grijehe koje smo učinili u prošloj godini i kazne za njih zaslužene, učvrsti našu vjeru, ojačaj nam nadu i usavrši ljubav, molimo Te.
 • Pohađale su nas bolesti i različite nevolje. Odmori sve umorne, ojačaj sve slabe, izliječi sve bolesne, utješi sve ucviljene. Budi nam utočište u svim opasnostima, molim Te!
 • Prošle godine u našoj župnoj zajednici kršteno je …….. djece. Ona su tako započela svoj životni put s Tobom. Obnovi u svima nama milost krštenja: otvori naša srca, prosvijetli naš duh, oplemeni naše osjećaje da dostojno živimo svoje kršćansko uvjerenje, molimo Te.
 • Prvu svetu pričest primilo je ………. djece. Budi im, Isuse, radost i sreća, snaga i jakost na putu života. Nemoj dopustiti da Te ikada izdaju i napuste, nego neka Ti budu uvijek vjerni, molimo Te.
 • Sakrament potvrde – krizme primilo je …. djece. Ispunjaj ih snagom Duha Svetoga kako bi stalno rasla u vjeri, nadi i ljubavi, molimo Te.
 • Sakrament ženidbe primilo je ……. parova. Blagoslovi ih sve da u braku budu sretni, da im zajednički život bude ispunjen radošću, da njihova ljubav iz dana u dan dan raste, kroza sav život, da jedno drugomu budu potpora, da se uvijek iznova nalaze i jedno drugomu raduju, molimo Te!
 • U vječnost se preselilo ……naših župljana. Dobri i milosrdni Bože, budi im milostiv i nagradi ih sve životom vječnim, molimo Te.
  Spasitelju i Kralju naš, Ti si početak i svršetak. Ti našemu životu daješ smisao i cilj. Molimo Te, svojom ljubavlju ispunjaj naš život i spasi sve ljude. Koji živiš i vladaš u vijeke vjekova. Amen!

Posljednji dan stare godine

Još jedna godina je za nama. Prošla je. Tako je brzo prošlo 365 dana (8.760 sati, 525.000 minuta, 31,536.000 sekunda?
Opravdano je pitati se: kako su prošli ti dani života koji se nikada više neće vratiti?
Što nam govori naša savjest? Možemo li biti zadovoljni sa svakim danom? Koliko smo dana od tih 365 darovali Bogu koji nam ih je darovao?
Što smo učinili od tih dana, što smo učinili od svoga života, što smo učinili za svoj vječni život?

Što smo i koliko dobra i zla učinili tijekom 365 dana?
Što bi bilo s nama da noćas u ponoća moramo pred Vječnoga?
Hoće li nas godina što je prošla jednoga dana tužiti sudu Božjemu jer smo je proveli daleko od Boga (bez Boga)?

Svi znamo, iako najčešće na to ne mislimo: Na kraju života ozbiljnije se gleda na život.
Svatko od nas piše knjigu svoga života, svatko slika sliku svoje vječnosti? Što smo napisali u godini što ćemo je noćas pokopali?

Čime smo se bavili u protekloj godini? Što je bilo naše glavno zanimanje? Nažalost, nekima je psovka, bludničenje, đavlekanje – vražekanje bilo glavno zanimanje u protekloj godini.
Zamolimo Gospodina da nam sve oprosti i sve zaboravi…
Zahvalimo Bogu za dar života, za sve milosti i radosen trenutke života. Zahvalimo mu i za teške, kalvarijske trenutke…

Što se događa sada u svijetu u jednoj minuti:

 • U jednoj minuti se rađa 120 djece, a umire oko 100 ljudi.
 • U jednoj minuti se vodi 350.000 razgovora.
 • U jednoj minuti izlazi 80 novih vozila iz tvornica.
 • U jednoj minuti se naša zemlja okrene oko sunca za 1.750 km.
  Jedna godina ima 525.000 minuta.

Sada je sve prekasno – Koliko sam dobra za života mogla učiniti?

Neka mlada Amerikanka, udata za jednoga veoma bogatog čovjeka iz New Yorka, vraćala se iz Kalifornije svojoj kući. Na putu je doživjela prometnu nezgodu. Zadobila je veoma teške rane. Liječnici je nisu mogli spasiti.
Kao djevojka bila je veoma pobožna. Potjecala je iz dobre kršćan-ske obitelji i bila je dobro odgojena. Nakon udaje došla je u posve drugu sredinu. Tu nitko nije govorio o Bogu, duši i vječnosti.

Ispočetka je to mladu ženu veoma smetalo. Ali malo po malo ona se sasvim lijepo priučila na ovaj udoban i raskošan život i gotovo posve zaboravila na Boga i spasenje svoje duše. Sada, nakon teške nesreće, eto je na samrti. Mora ostaviti sve i poći Bogu na račun, koji ju je tako dugo čekao na pokoru i popravak.
“Moram li umrijeti, gospodine doktore?” – pitala je nervozno liječnika.
“Nažalost, gospođo!” – glasio je kratak odgovor liječnika.
“Koliko još imam živjeti?” “Možda još jedan sat!?” – rekao je liječnik.
Strah je prostrujao njezinim tijelom. Ta kako i ne bi. Ona odlazi s pozornice svijeta. Odlazi iznenada u nepoznato. Kakav život i kakav svršetak!?

Tako zamišljena stavi ruke na oči i jedan trenutak osta nepo¬mična. A onda smogne snage kao da želi nekud skočiti i poviče silnim, bolnim i očajnim glasom: “Kući, kući u New York!”
“To je nemoguće!” – reče blago liječnik. “Umirite se jer svako uzrujavanje veoma je opasno!”
A tada će ona: “Gospodine doktore, koliko dobra sam mogla učiniti novcem kojega sam posjedovala samo da sam ostala vjerna životu svoje mladosti – svojim idealima. Ali, ja sam mi¬slila samo na zabavu i modu. Sada mi preostaje samo još jedan sat života. Sada je sve prekasno!”
Nije živjela niti jedan sat jer ju je uzrujavanje ubilo za neko¬liko minuta. Liječnik je kasnije izjavio da nikada u svome živo¬tu nije nešto tako strašno doživio kao riječ te mlade gospode na umoru – riječ prekasno! Prekasno – zaista to može biti najstrašnija riječ u našem ljudskom govoru.

Tko bi bio kadar izbrojiti sve nepoznate slučajeve koji su sli¬čni svršetku spomenute gospođe? Koliko iznenadnih smrti u ne¬zgodama: prometa, potresa, poplava… Budimo uvijek vjerni svome krsnom obećanju. Mislimo stalno na Boga, držimo njego¬ve zapovijedi, molimo se i tako proslavimo Boga svojim životom.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek