/FOTOGALERIJA/ SNIMANJE „LIJEPOM NAŠOM“ U PLETERNICI: Pred 3000 posjetitelja niz izvedbi folkloraša, tamburaša i pjevača začinjenih bećarcem sa 100 svirača i vatrometom

Autor: Jelenko Topić

Prema očekivanjima javno snimanje dviju popularnih emisija „Lijepom našom“ HTV-a na Trgu bećarca u Pleternici bio je jedinstven događaj, a okupio je više od tri tisuće posjetitelja među kojima su bili požeški, virovitički i brodski župani Alojz Tomašević, Danijel Marušić i Ivan Andrović, zatim general Mladen Markač, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin,  načelnici susjednih općina, te drugi predstavnici gospodarskog, društvenog i vjerskog života toga kraja. Snimanje je po prvi putra održano na otvorenom prostoru, a urednik i voditelj po tradiciji je bio autor tog serijala Branko Uvodić.

Tijekom snimanja, koje je bilo promocija novouređenog Trga bećarca, prikazani su brojni običaji čuvara baštine kao što su pečenje rakije u kazanu zvanom veseli stroj, priprema kolača na otvorenom, izvorne nošnje, plesovi i drugo. Pred pozornicu na kočiji sa zapregom dovezli su se gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, te voditelj emisije Branko Uvodić.

-Pozdrav svima iz Pleternice grada punog srca i slavonskog inata, a ulaskom u Europsku uniju mi svoj tradiciju i identitet  nećemo iznevjeriti – kazala je u pozdravnoj riječi gradonačelnica A. Jozić odjevena u odjeću sa izvornim motivima, a ona je kasnije sa požeškim županom Tomaševićem zapjevala poznatu slavonsku „Sve ću prodat sutra“ uz pratnju TS Zlatna dolina. Pak župan sam je zapjevao „Umireš li Slavonijo moja“ sa stihovima o Sovskom Dolu.

-Ovo je jedinstven Trg bećarca u našoj zemlji, imamo u Kutjevu i Trg graševine, a uz običaje i dobru pjesmu uživajmo u ove jesenje dane – poručio je okupljenima župan Tomašević.

Nastupili su folkloraši KUD Orljava (Pleternica), Gradskog KUD Požega, KUD Zagrađe, Zavičajno KUD Rama,  Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja, zatim tamburaški sastavi De Gotho (Grabarje), Zlatna dolina, Posegana, Bisernica i Požeški tamburaši (svi iz Požege), Satir (Davor), Dike(Vinkovci), Tkanica (Nova Gradiška), Čokanj (Našice),Slavonski dukati(Đakovo), Fijaker i Žeteoci (Osijek), tamburašice Garavuše (Kutjevo), solisti Borna Erjavac (pobjednik dječjeg festivala Cvjetići glazbe),  Ana Baketarić,  Cecilija, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Hanka Paldum i Krunoslav Kićo Slabinac.

Tijekom programa KUD Sarajlije iz Tomislavgrada(BiH), općine uključene u projekt sa Pleternicom predstavili su se pjesmama tog kraja, a raširivši platnene trake bijele i crvene boje i ukrstivši ih načinili su hrvatski grb sa bijelo-crvenim poljima! A na kraju snimanja stotinu tamburaša su zasvirati i zapjevati popularni bećarac na trgu koji nosi ime tog napjeva zaštićenog kao nacionalno kulturno dobro. 

Foto: D. Mirković [FGAL id=261282]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: