[FOTOGALERIJA] Simboličnim orezivanjem trsova i blagoslovom najavljen početak radova u vinogradima Vlade Krauthakera u Kutjevu

Autor: D.M.

Ovogodišnje Vincelova u Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker u Kutjevu bilo je prvorazredni medijski događaj koji je pratilo čak tri televizijske kuće. Za razliku od predhodne dvije pandemijske godine kada se zbog ograničenja broja okupljenih na nekoliko desetina, na ovom tradicionalnom slavlju okupilo se nekoliko stotina uzvanika iz svih krajeva Hrvatske, susjednih država i mnogih dijelova Europe.

Osim obitelji Krautakher i Grgić bili su tu poslovni partnere i poznate javne osobe iz političkog, društvenog i kulturnog života naše županije i države.

Blagoslov vinogradara te simbolično orezivanje loze u prvom je planu proslave. Na ovaj način najavljuje se početak radova u vinogradu, a od nebeskog zaštitnika sv. Vinka se očekuje zaštita i pomoć u vinogradu. Ovaj ceremonijalni dio je obavljen u vinogradu ispred podruma. Blagoslov vinograda i nazočnih obavio je kutjevački župnik vlč. Ivan Štivičić a uz pomoć fra Ante Tomasa, gvardijana samostana na Plehanu u susjednoj Bosni.

Lozu su uz obitelj Krauthaker i Grgić orezivali i vinski kumovi podruma Krauhtaker, te nekolicina kutjevačkih vinogradara i poslovnih partnera.

Druženje je nastavljeno uz glazbu i pjesmu za koju su se pobrinuli estradni umjetnici Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Mirko Žiga Švenda i Mate Grgat, pjevač opernih arija, te tamburaši“ Rubata“ iz Slavonskog Broda i „Sitnog veza“ iz Osijeka, „Panone“ iz Doljnjeg Miholjca, Ivo Rajić sa drugovima, duo Ivica Biljanić i Tomislav Čolić iz Požege i Pjevačka skupina iz Bekteža.

Kao i svaki puta pripremljeno je obilje hrane, pića i slastica. Možda je za izdvojiti kobasicu kuhanu u crnom vinu, dalmatinski pršut star više godina, vinogrdarski ćevap, te rižoto sa kozicama koja su na licu mjesta pripremali kuhari Restorana Riva gazde Šimuna Miačika iz Makarske. Tu je i neizostavni vinogradarski štap sa slaninom i kobasicom pečenim na otvorenoj vatri.

Uz desetak mladih, pila su se i vrhunska vina starijih godišta. Kao i svake godine veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek