[FOTOGALERIJA] Požeški biskup predvodio misu uz blagdan zaštitnika lovaca – ove subote lovci idu na Udbinu gdje je središnje slavlje

Autor: Jelenko Topić

Sveti Hubert se slavi 3. studenog, a riječ je o nebeskom zaštitniku lovaca. Rođen je u plemićkoj obitelji, bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne, s kojom je dobio sina Floriberta, koji je postao biskup, ali mu je žena umrla pri porodu. Hubert se povukao iz plemićkog života i strastveno se predao lovu. Prema legendi, dok je na Veliki petak lovio uočio je jelena sa raspelom između rogova. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik.

Lovački savez Požeško-slavonske županije tradicionalno organizira proslavu blagdana. Primila ih je požeško-slavonska županica Antonija Jozić što je prvo takvo primanje u nas, a uputila je zahvalu lovcima za sve što čine na zaštiti prirode i uključuju se u aktivnosti svoje sredine.

Uz spomendan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodio je večernje euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske..

Okupilo se stotinjak lovaca u svečanim odorama zajedno sa predsjednikom Lovačkog saveza Brankom Bertelovićem, te potpredsjednicima Denisom Miloševićem i Hrvojem Korovom, a prije ulaska u katedralu oni su se postrojili predvođeni zastavama tridesetak lovačkih društava ovog kraja.

Biskup se zahvalio lovcima i njihovim čelnicima na svim požrtvovnostima i sudjelovanjima događanjima u Požeškoj biskupiji. Sudionici su uputili molitvu sv. Hubertu da svojim zagovorom svima pomogne da  neprestano ozdravljaju snagom uz želje da se još više učvrste u  zajedništvu kroz aktivnosti lovačkih udruga.

Središnja proslava zaštitnika lovaca za našu zemlju održat će se u subotu u Udbini gdje će otputovati više desetaka lovaca ovog kraja, a u Crkvi hrvatskih mučenika misno slavlje predvodit će mons. mr. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije. Nakon svečanog misnog slavlja položiti će se Spomen kamen svim preminulim lovcima braniteljima u Spomen parku Crkve hrvatskih mučenika.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot