Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

[FOTOGALERIJA] Požeški biskup predvodio misu uz blagdan zaštitnika lovaca – ove subote lovci idu na Udbinu gdje je središnje slavlje

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Požeški biskup predvodio misu uz blagdan zaštitnika lovaca – ove subote lovci idu na Udbinu gdje je središnje slavlje Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Požeški biskup predvodio misu uz blagdan zaštitnika lovaca – ove subote lovci idu na Udbinu gdje je središnje slavlje

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDSveti Hubert se slavi 3. studenog, a riječ je o nebeskom zaštitniku lovaca. Rođen je u plemićkoj obitelji, bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne, s kojom je dobio sina Floriberta, koji je postao biskup, ali mu je žena umrla pri porodu. Hubert se povukao iz plemićkog života i strastveno se predao lovu. Prema legendi, dok je na Veliki petak lovio uočio je jelena sa raspelom između rogova. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik.Lovački savez Požeško-slavonske županije tradicionalno organizira proslavu blagdana. Primila ih je požeško-slavonska županica Antonija Jozić što je prvo takvo primanje u nas, a uputila je zahvalu lovcima za sve što čine na zaštiti prirode i uključuju se u aktivnosti svoje sredine.

Uz spomendan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodio je večernje euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske..

Okupilo se stotinjak lovaca u svečanim odorama zajedno sa predsjednikom Lovačkog saveza Brankom Bertelovićem, te potpredsjednicima Denisom Miloševićem i Hrvojem Korovom, a prije ulaska u katedralu oni su se postrojili predvođeni zastavama tridesetak lovačkih društava ovog kraja.Biskup se zahvalio lovcima i njihovim čelnicima na svim požrtvovnostima i sudjelovanjima događanjima u Požeškoj biskupiji. Sudionici su uputili molitvu sv. Hubertu da svojim zagovorom svima pomogne da  neprestano ozdravljaju snagom uz želje da se još više učvrste u  zajedništvu kroz aktivnosti lovačkih udruga.

Središnja proslava zaštitnika lovaca za našu zemlju održat će se u subotu u Udbini gdje će otputovati više desetaka lovaca ovog kraja, a u Crkvi hrvatskih mučenika misno slavlje predvodit će mons. mr. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije. Nakon svečanog misnog slavlja položiti će se Spomen kamen svim preminulim lovcima braniteljima u Spomen parku Crkve hrvatskih mučenika.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.