[FOTOGALERIJA] Planinari zaigrali slavonsko kolo na najvišem vrhu Požeške gore

Autor: D.M.

Na najvišem vrhu Požeške gore Kapavcu, na nadmorskoj visini od 618 metara, tristotinjak planinara iz Požeško-slavonske i susjednih županija zaigralo je slavonsko kolo Kukunješće. Tako je kolom nastavljeno obilježavanje ovog uspona započeto na prošlom, 10. jubilarnom pohodu . Ovaj uspon kao i sve predhodne uspješno je organiziralo Hrvatsko planinarsko društvo „Sokolovac“ iz Požege, odnosno njihova sekcija „Kapavac“ iz Zakorenja.

Pohod je počeo kod planinarske kuće Bajin kijer iznad naselja Zakorenja. Planinare su prije polaska pozdravili Bruno Horvat, predsjednik Planinarskog društva „Sokolovac“ i Matej Lončarević, predsjednik domaćina, sekcije „Kapavac“ iz Zakorenja, te Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice „Zlatni Papuk“.

U ime pokrovitelja,manifestaciju je otvorio Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac otvarajući šampanjac. Potom je oko tri stotine planinara krenulo na uspon oko šest kilometara strmom stazom do Kapavca.

Planinare su na Kapavcu uz vatru i pečenu slaninu i kobasice dočekali agilni Slavko Lončarević i njegovi članovi DVD Zakornje i nekolicina mještana iz Drežnika iz susjedne Brodsko-posavke županije. Pripremljen je prigodan program nastupom članova kulturno umjetničkih društava “Drežnik” iz Drežnika, Općina Rešetari i “Berda” iz Brestovca.

Nakon povratka druženje planinara je nastavljeno ispred Doma DVD Zakorenje uz grah sa slaninom kuhanom u kazanu. Za zabavni dio su se pobrinuli članovi „Dva plus dva benda“ iz Nove Gradiške. Bilo je pjesme i plesa.

Lijepo i sunčano vrijeme, neobično toplo za ovo doba godine, pogodovalo je sudionicima pri usponu. Na uspješnoj organizaciji svakako treba zahvaliti mještanima i vatrogascima Zakorenja, nekolicini aktivista iz Drežnika, članovima HGSS-a Stanice Požega, Draženu Jakouboeku vodiču na stazi i Mati Slipčeviću, poduzetniku iz Gučana Gornjih koji je dežurao s kvadom.

Oni su kao i planinarska društva, sudionici, dobili zahvalnice. Pismenim priznanjima su uručena 2,5 godišnjem Noelu Matijević koji je na ramenima roditelja prošao stazu ove i prošle godine, Franku Kukuruzoviću kao najmlađem te Dragi Tomiću kao najstarijim sudioniku.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek