/FOTOGALERIJA/ Općina Čaglin proslavila svoj dan: “Godina koja je iza nas bila je sve samo ne laka”

Autor: Jelenko Topić

ČAGLIN – Polaganjem vijenaca izaslanstava općine, Požeško-slavonske županije, te udruga iz domovinskog rata kod spomenika petorici poginulih branitelja na mjesnom groblju u Čaglinu, svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Milan Klobučar, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen je Dan čaglinske općine.

Nazočili su mu brojni ugledni gosti među kojima su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem, Ferdinandom Trohom i Miroslavom Grozdanićem, gradonačelnici Kutjeva, Pleternice, Pakraca i Lipika Josip Budimir, Antonija Jozić, Anamarija Blažević i Vinko Kasana, zamjenici gradonačelnika Požege Darko Puljašić i Mario Pilon, načelnici veličke, jakšićke i kaptolačke općine Vlado Boban, Ivica Kovačević i Mile Pavičić, te mnogi drugi.

Pozdravne riječi uputio je Ivan Demše, predsjednik Općinskog vijeća Čaglina, a potom se sudionicima obratio općinski načelnik Dalibor Bardač izdvojivši projekte provedene u protekle dvije godine.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

– Godina koja je iza nas bila je sve samo ne laka ni za kolege koji su dugogodišnji gradonačelnici i načelnici, a kamoli za mene koji sam evo na ovom mjestu tek dvije godine, pa smo se tako i nastojali postaviti svjesni svojih realnih prihoda i mogućnosti. Da nas kao i mnoge općine tište problemi s nezaposlenošću, odlascima mladih ali i čitavih obitelji nije ništa novo i nije ništa nepoznato, no možda nam to treba biti i nekakav poticaj da se još više trudimo i da još kvalitetnije radimo pa ako vidimo da smo i jednom mladom čovjek uspjeli omogućiti da ovdje ostane raditi i kvalitetno živjeti bit će to svakako i naš uspjeh i na zadovoljstvo svih nas. Bilo kako bilo ne možemo pobjeći od činjenice da je kroz povijest Slavonija pa s njom i općina Čaglin prilično zapostavljena, a u novije vrijeme ukidanje statusa posebne državne skrbi općinama poput nas bila je po mojoj procjeni katastrofalna pogreška zbog koje ćemo nažalost još neko vrijeme morati ispaštati.No Slavonija nije pokleknula ni u težim vremenima pa sam siguran da neće ni sada, a isto tako i naša općina i naši vrijedni i marljivi ljudi za koje sam se kao načelnik spreman boriti i učiniti sve kako bi se ovdje što bolje i kvalitetnije živjelo, te kako bi ravnomjerno razvijali našu općinu – naglasio je načelnik Bardač.

Uz saniranje centra u Čaglinu, dijela ispred groblja i ambulante te saniranje kolnih ulaza u ulici Vladimira Nazora u proteklom razdoblju izvršeno je uređenje korita potoka u Migalovcima u dužini 700 m, uređenje je financirano od strane Hrvatskih Voda, a vrijednost radova iznosila je 123.000 kn. Uređenjem se smanjila opasnost poplavljivanja okolnih njiva i posjeda, a i dijela državne ceste D 53 koje je na tom mjestu bilo učestalo. U centru Čaglina uređen je kanal Krajina koji je bio prilično zapušten te je također stvarao problem kod velikih oborina, kanal je proširen, uređen te korito potoka izbetonirano.Projekt je financiran od strane Hrvatskih voda čija je bila vrijednost 440.000 kn. U tijeku je dogradnja nasute brane akumulacije Londža uz rekonstrukciju pratećih građevina. Riječ je o drugoj fazi radova na akumulaciji koji obuhvaćaju produženje tijela brane uz desni bok, oko 40 metara preko stare napuštene ceste Čaglin – Kneževac, izmještanje sigurnosnog preljeva i pripadnog odvodnog kanala na isti bok (sjevernije brane), te oblaganje uzvodnog pokosa brane kamenom oblogom. Vrijednost tih radova je nešto više od 1,7 milijuna kuna, radovi se također financiraju od strane Hrvatskih voda.

Tu su i sredstva iz drugih izvora pa je tako iz mjere ruralnog razvoja 7.1.1. „ Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj lokalne samouprave“ općina Čaglin dobila 69.000 kn za izradu Strategije razvoja općine Čaglin, a koja služi kao podloga za javljanje na ostale mjere iz ruralnog razvoja. Na natječaju Zaklade za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Osijeka dobivena su sredstva u iznosu od 13.000 kn za izgradnju dječjeg igralištu koje je izgrađeno volonterskim radom druga. Na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije općina Čaglin je prijavila radove na dječjem vrtiću te je odobreno 100.000 kn dok je iz vlastitog proračuna izdvojeno još 300.000 kn te su u vrtiću odrađeni unutrašnji građevinski radovi, a za nastavak radova odobreno je još 400 tisuća kuna. Iz istog ministarstva odobreno je i 200.000 kn za uređenje školske kuhinje i blagovaonice koje nažalost nisu bile primjerene današnjem vremenu.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

Osnovci čaglinske škole S. Radića izveli su monolog, te otpjevali jednu pjesmu, a u uvodu proslave sudjelovali su Povijesna postrojba Trenkovi panduri iz Požege, te je učenica Glazbene škole Martina Barišić izvela državnu himnu.

Ivica Kovačevič, načelnik općine Jakšić i potpredsjednik Udruge općina RH

-Ima dosta opravdanja za gradnju vrtića u ovom kraju jer sva djeca imaju pravo na taj smještaj, novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu očekujemo bolje korištenje što je značajno za budućnost ove sredine- kazao je zamjenik župana Željko Jakopović.Potpredsjednik Udruge općina RH Ivica Kovačević također je uputio pozdrave domaćinima.

-Ova općina ima problema, no naša je obaveza da to riješimo,te da uz nove projekte unaprijedimo život ljudima ovog kraja- istakao je Kovačević. Posebno nadahnut bio je župan Tomašević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-U dvije godine napravljena je renesansa općine Čaglin,vi ste pokazali slavonsko srce, inat i ponos, ali i spremnost da provodeći brojne projekte razvijate cijeli kraj – naglasio je župan i dodao da se moramo zajednički boriti da više proizvedemo i prodamo što će povećati zaposlenost i razviti ovo područje.

Godišnja priznanja općine primili su osnovka Dragana Pacina iz Migalovaca, student Eugen Jakopović iz Čaglina,OPG Majetić iz Milanluga i dr. Ileš Juhas, umirovljeni čaglinski liječnik.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot