/FOTOGALERIJA/ Običaji i tradicija kroz pjesmu i ples brojnih folkloraša, tamburaša i pjevača

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Zadnje dvije subote u ovom mjesecu veliki auditorij gledateljstva u domovini i širom svijeta moći će na televizijskim ekranima putem Prvog programa Hrvatske televizije pratiti dvije emisije njihovog popularnog glazbeno-scenskog spektakla „Lijepom našom“ koje su snimljene u požeškoj Sportskoj dvorani Tomislav Pirc.

-Požegu gradimo da nastavimo bogatu tradiciju naših predaka i zadrži ovaj sjaj za buduće generacije- kazao je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Požege Vedran Neferović. Javnom snimanju pred oko dvije tisuću posjetitelja u punoj dvorani domaćin je bio grad Požega, a nazočili su gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije, te drugi uglednici iz političkog, gospodarskog  i društvenog života ovog kraja.

-Ova županija je za pet, ima pet gradova i pet općina, okružena je sa pet planina, tu teče pet rijeka i ja sam peti župan u modernoj Hrvatskoj – istakao je ovom prigodom župan Alojz Tomašević i dodao da će Slavonija ostati i opstati jer ima vrijedne ljude. On je uz pratnju požeških tamburaša „Zlatna dolina“ pojačanih harmonikašem osječkog „Fijakera“ Draženom Čačijom otpjevao poznatu pjesmu „Od života sve mi uzmite“.

Ukras bogate scene bili su pripadnici povijesnih postrojba „Trenkovi panduri“ i Požeška građanska straža, a dio programa bio je rezerviran za ovdašnje lovce jer su predstavnici tridesetak lovačkih udruga s područja županije u svečanim odorama donijeli svoje zastave na pozornicu gdje su ih čekali tamburaši „Bekrije“, također odjeveni u svečane lovačke odore jer su svi oni lovci, te su otpjevali legendarnu pjesmu „Kad sam bio mlađan lovac ja“.

Uz televizijsku scenu članovi KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike su spravljali taranu od tijesta, runili kukuruz, oštrili škare, izrađivali ručno držalicu za motiku, šopali gusku namijenjenu za uskrsnu trpezu, a donijeli su niz delicija kao što su kobasice, kulenove seke, salenjaci i drugo.

U cjelovečernjem sadržajnom programu nastupili su folkloraši i svirači Gradskog KUD „Požega“, zatim KUD „Ivan Goran Kovačić“, KUD „Požeška dolina“ iz Požege, Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića, KUD „Orljava“ iz Pleternice, te Tamburaški komorni sastav Glazbene škole Požega, Zbor Ličkog zavičajnog društva“Vila Velebita“ iz Požege, zatim tamburaši „Paori“ iz Požege, „Rubato“ iz Nove Gradiške,“ Zlatna dolina“ i „Bekrije“također iz Požege, „ Arteški bunar“ iz Garčina, ženski TS „Garavuše“ iz Kutjeva, „Fijaker“, kao i  solistice  Ana Rucner na violončelu, Neda Ukraden, Vlatka Kopić Tena, Iva Ajduković i  Kostadinka Velkovska, solisti Mirko Švenda Žiga, Igor Delač, Đuka Čaić, Matko Jelavić, Ivan Zak, Vlado Kalember i  Boris Ćiro Gašparac.

Njihove nastupe prepuno gledalište nagradilo je dugotrajnim pljeskom, a u niz poznatih pjesama posjetitelji su zapjevali sa izvođačima, dok su cijele vrijeme deseci folkloraša plesali na pozornici i u dvorani uz glazbu niz sastava. 

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: