/FOTOGALERIJA/ Advent u pleterničkom bećarskom šoru: “Ovim adventom želimo prikazati baštinike bećarca, narodnih i božićnih običaja u izvornom obliku”

Autor: D.K.

Brojni posjetitelji sinoć su mogli uživati na poseno zanimljivoj manifestaciju u Pleternici “Advent u šokačkom šoru” u koju je uložen veliki trud, domišljatost i kreativnost.

Uz brojne posjetitelje, među kojima je između ostalih bio ministar pravosuđa RH Ivan Malenica, ravnatelj požeške bolnice dr.sc. Ivan Vukoja i požeško-slavonska županica Antonija Jozić domaćinstvo su im pružili pleternička gradonačelnica Marija Šarić, njen zamjenik Domagoj Katić te predstavnici Javne ustanove Pleternica i PLINK-a.

Program manifestacije je bio bogat i raznolik uz članove KUD-a Svilenka iz Buka, tamburaše Satir iz Davora te bogatu gastronomsku ponudu sezonskih delicija, kuhano vino vinarije Markota te pleterničko Franz pivo. Posjetiteljima je bio ponuđen i lovački čobanac koji su kuhala sva 4 lovačka društva s područja Pleternice.

-Ovogodišnji advent nosi neobično ime iz više razloga. Cilj je predstaviti jedan advent na specifičnom mjestu koje nije preblještavo, moderno i napadne. Zašto? Pleternica je dobila Trg bećarca, jedinstveno mjesto u svijetu, a uskoro će biti otvoren i Muzej bećarca gdje će se ta nematerijalna kulturna baština čovječanstva prezentirati na jedan stručan i znanstven, ali prije svega zanimljiv način. Ovim adventom želimo prikazati baštinike tog bećarca i narodnih običaja, božićnih običaja u izvornom obliku koji šeću šorom i pjevaju tradicionalne napjeve. Iz tog razloga osmišljen je Advent u bećarskom šoru, mjestu na kojem su Došašće i Božić prikazani u nešto skromnijen izdanju, izdanju koje izumire – rekao je Mario Katić nositelj organizacije Adventa u bećarskom šoru pitajući zašto baš manifestacija na ovom mjestu koje nije baš reprezentativno i teško uočljivo.

-Ovo mjesto je kultna pleternička pozicija. Naime, na potezu danas orljavske brane, dakle od hidrocentrale pokraj autobusnog kolodvora pa sve do današnjeg kružnog toka nalazio se svojevrsni otok kojeg je s jedne strane dijelio mlinski potok, a s druge strane rijeka Orljava. Na mađarskom se kaže otok Siget, a ovaj riječni otok nazivali su ljudi po tome Segedac i vjerujem da se stariji Pleterničani sjećaju tog mjesta i naziva. Ovaj dio između gradske tržnice i Trga bećarca još je jedini ostao neiskorišten i red je bio oživjeti ga kao što su se nekad davno okupljali stari stariji Pleterničani.
Uz kulturno-umjetnička društva i tamburaške sastave osjetite čar dobrih starih prošlih vremena, fotografirate se u slavonskoj sobici, pogledajte kroz penđer ili zapjevajte pred njim, donesite pokoji ukras ili kuglicu i stavite na naš krispan – dodao je Katić.

-Pronašli smo način kako da napravimo nešto i da pokažemo naše zajedništvo te da našim Pleterničanima uredimo lijep prostor za druženje na kojem ćemo doživjeti adventski duh kojeg želimo dići na još jednu veću razinu. Ideju je potakla naša bivša gradonačelnica sadašnja županica Antonija Jozić koja je još prošle godine rekla kako bi lijepo urediti jedno malo slavonsko selo. Kad smo ove godine napravili prvi sastanak s Javnom ustanovom Pleternica predložila sam tu ideju i rekla te dala inicijativu da se to razradi te da vidimo  kako bi to moglo izgledati. Vrijedni djelatnici Javne ustanove Pleternica osmislili svaki detalj ove današnje priče. Zajedno s djelatnicima Poduzetničkog centra Pleternica i pleterničkog Komunalca odradili su sve što ovdje vidite – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice obraćajući se nazočnima na otvorenju Adventskog bećarskog šora.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek