Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

/FOTO-VIDEO/ Požeški vatrogasci pokazali visoku spremnost: „Bez djece i mladeži nema ni budućnosti vatrogasaca"

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Pokazna vježba

https://youtu.be/iKGiJcxUA_Q Vatrogasne organizacije tijekom mjeseca svibnja intenziviraju vlastite aktivnosti u području promocije vatrogasne struke, odnosno najveći naglasak stavljaju na promicanje preventivnih poruka iz područja zaštite od požara, a tim povodom Javna vatrogasna postrojba Grada Požege, DVD Požega i DVD Gornji Emovci, vježbom spašavanja u prometu, vježbama djece i mladeži, te prezentacijom vatrogasne opreme na Trgu sv. Terezije Avilske obilježili su tradicionalnu manifestaciju nacionalnog karaktera pod nazivom „Svibanj - mjesec zaštite od požara“.

Javna vatrogasna postrojba Grada Požege trenutno ima 20 djelatnika, zapovjednika i zamjenika, te 18 vatrogasaca, a ovom prigodom zapovjednik JVP-a Grada Požege Dalibor Hrunka istaknuo je kako je njihov cilj vatrogasni posao približiti građanima i upoznati najmlađe s radom vatrogasaca te ih zainteresirati za taj poziv.„Bez djece i mladeži nema ni budućnosti vatrogasaca. U zadnje vrijeme nam je jako teško doći do mladih vatrogasaca, tako i novih djelatnika u vatrogasnim postrojbama. Sva ta djeca mogu preventivno utjecati na svoje roditelje uz materijale koje ćemo im predstaviti, kako bi se i roditelji uključili u kućnoj preventivi kada se radi o manjim požarima. Ovdje smo prezentirali vatrogasnu opremu od koje se jedan dio odnosi na poplave, boks barijere i “vodom protiv vode”, a drugi dio su vozila za razne intervencije. Prikazali smo i vježbu spašavanja unesrećene osobe u prometu s kojom se naš tim priprema za međunarodno natjecanje u Karlovcu koje će se održati 10. i 11. lipnja ove godine.“ – rekao je Dalibor Hrunka te dodao kako trenutno JVP Požege ima potrebu za šumskim vozilom jer je postojeće staro 40 godina te će se ove godine vjerojatno morati otpisati.

“Tu su i auto-ljestve koje su u vlasništvu DVD-a Požega, stare također 40 godina. Šumsko vozilo nam je prioritet jer nije samo za šumu, sva prigradska naselja grada Požege uglavnom su na brdovitom području i u zimskim razdobljima ne možemo raditi s velikim kamionima. Najava je kako će dva vozila doći u županiju, a nadamo se da će jedno od njih u Grad Požegu te ćemo nastojati uz pomoć Grada i ostalih službi dobiti to vozilo. Kada je riječ o auto ljestvama, nova koštaju preko 5 milijuna kuna, ako se nabavljaju rabljene ljestve opet nismo sigurni u pouzdanost, a desetogodišnji servis košta oko 100 tisuća eura što su jako velika sredstva.” – rekao je zapovjednik Hrunka.Uz brojnu djecu požeških škola i vrtića ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovale su i pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, pročelnica UO za Gospodarstvo Požeško-slavonske županije Jelena Ferdebar Hak, te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Vatrogasci su danas izveli pokaznu vježbu spašavanja unesrećene osobe iz vozila. Cilj vježbe je bio pokazati građanima kako vatrogasci rade u slučaju prometne nesreće i kako se pruža prva pomoć žrtvama. Vježba je privukla mnogo znatiželjnika koji su pratili svaki korak vatrogasaca, a uspješno akciju nagradili su pljeskom.

Foto: Ante Krstanović

Tekst: PS ŽUPANIJAOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.