Festival slanine i vina “Slanvin“, Kaptol, 20.svibnja od 16 sati

Autor: D.K.

KAPTOL – Drugu godinu za redom Tjednik KRONIKA požeško-slavonska organizira gastro-etno manifestaciju na „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine. Vrsni majstori a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije natjecat će se u pripremi najljepše i najukusnije „slaninske ruže“. Manifestacija se održava u suradnji s Udrugom vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola uz pokroviteljstvo općine Kaptol i Požeško-slavonske županije u subotu 20. svibnja od 16 sati na Sportskom centru Kaptol.

-Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina sa 10. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu. Prošle godine okušala su se 23. ekipe u pečenju „slaninske ruže“  a i natjecatelji koji su po prvi puta nešto takvo i vidjeli, a posebno posjetitelji bili su oduševljeni – rekao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Na sudjelovanje su pozvane udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači svinjogojci i uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delicije.

-Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je uspjeti najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začiniti je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet „slaninsku ružu“ . Prošle godine bile su zanimljive kreacije slanine u obliku srca i slaninski buket – dodaje urednik tjednika Kronika koji ističe da će ovo biti odličan spoj ukusne delicije i odličnih nagrađenih vina, te poziva sve koji su ljubitelji pečene slanine da dođu i okušaju se u pečenju kao natjecatelji, ili samo kao posjetitelji i kušaju ovu deliciju. Nakon degustacije pečene slanine svi posjetitelji moći će se staviti u ulogu someliera i ocjenjivati nagrađena vina te na taj način vidjeti ulogu ocjenjivača vina. U produžetku slijedi zabava s tamburašima, kušanja vina na 20-tak štandova vinara cijele Požeštine ali i mađarskih vina. Ove godine festival je proširen i za Slanvin vašar, na kojemu će dvadesetak proizvođača autohtonih i domaćih proizvoda, OPG-a, obrtnika i proizvođača suvenira izložiti svoje proizvode.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot