Požega.eu

EU: potvrde o preboljenju dostupne i na temelju brzih antigenskih testova

PRIJE 2 GODINE
Z. I.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | EU: potvrde o preboljenju dostupne i na temelju brzih antigenskih testova Požega.eu | EU: potvrde o preboljenju dostupne i na temelju brzih antigenskih testova

PRIJE 2 GODINE
Z. I.

Europska komisija je donijela u utorak odluku koja će omogućiti državama članicama da izdaju digitalne covid potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova.

“Od danas nova pravila omogućavaju državama članica da izdaju potvrde o preboljenju covida-19 na temelju rezultata brzih antigenskih testova”, objavila je Komisija nakon što je usvojila delegirani akt s novim pravilima o covid potvrdama.

Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Kako bi se osigurala pouzdanost i točnost potvrda, korišteni testovi moraju biti na zajedničkom popisu EU-a brzih antigenskih testova, a testiranja trebaju obaviti profesionalni zdravstveni djelatnici.

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebice građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći izdavati potvrde o preboljenju na temelju rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides je izjavila da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajednički popis EU-a na temelju neovisnih i kvalitetnih istraživanja.

Izvor: HINA

Foto: EPA/SHAWN THEWOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.