Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ETNO ZBIRKA BOŠKOVIĆ

Uz graševinu, na turističkoj karti Grada Kutjeva i zbirka predmeta prekrivena patinom prošlosti

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Uz graševinu, na turističkoj karti Grada Kutjeva i zbirka predmeta prekrivena patinom prošlosti Požega.eu | Uz graševinu, na turističkoj karti Grada Kutjeva i zbirka predmeta prekrivena patinom prošlosti

ETNO ZBIRKA BOŠKOVIĆ: Uz graševinu na turističkoj karti Grada Kutjeva

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Stotinjak metara od jedinstvenog Trga Graševine u središtu vinske prijestolnice Kutjeva smještena je etno zbirka umirovljenog pravnika Andrije Boškovića. Zgrada bivše staje pastuharne Kutjevo stare preko tri stoljeća i zbirka koja je u njoj zapisani su u turističku kartu tog mjesta uz vino graševinu. 


Iako je na pragu deseteg desetljeća života Andrija rado otvara vrata svog muzeja putnicima namjernicima ali i grupama posjetitelja za vinogradarskih blagdana Martinja, Vincelova i Festivala graševine kada u Kutjevu zna boraviti i više tisuća posjetitelja. On je kustos zbirke i o svakom predmetu prekrivenom patinom prošlosti ima zanimljivu priču.


U više od deset godina bavljenjem starinama prikupio je više od dvije tisuće predmeta. Niti jedan predmet nije kupljen, sve su pokloni i donacije prijatelja i poznanika. Starine su iz svih krajeva bivših država, a najviše iz kutjevačkog kraja. Zbirka je izuzetno vrijedna jer se iz nje može iščitati niz detalja iz svih segmenata življenja naše i predhodnih generacija. Možda je zbog natrpanosti pomalo nepregledna, ali to joj i daje draž i ljepotu. 


Andrijna želja je da zbirka ostane kao cjelina, stručno obradi, katalogizira i da dalje bude u turističkoj ponudi Grada Kutjeva.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.