Eko volonteri iz cijelog svijeta brali ekološki „Kitokret“

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO _ Dvadesetak mladih eko volontera iz cijelog svijeta,uglavnom studenata, koji djeluju u Eko centru Latinovac u požeškom kraju, obrali su eko vinograd kutjevačkog vinara Hrvoja Sontakija Cece  na padinama Krndije iznad sela Venje.  Riječ je o površini od 1,5 hektar sa nasadom sorte cabernet franc od kojega ove vinarstvo proizvodi svoje najpoznatije vino „Kitokret“ , koje ima afrodizijačka svojstva.

Krunoslav Sontaki

-Kako je poznato ekološki urod svake godine je slab, no ove godine zbog vremenskih uvjeta još je manji tako da ćemo imati svega tisuću litara umjesto planiranih pet tisuća- kazao nam je Krunoslav Sontaki iz tog vinarskog OPG-a, te dodao da je grožđe dobre kvalitete jer je omjer sladora i kiselina u bobicama dobar.

Studenti su se dobro snašli u ovoj tzv. turističkoj berbi za koju je suglasnost dala Turistička zajednica grada Kutjeva i  u takvim okolnostima vlasnik im ne plaća rad, a tvrde da su im ovakve za njih rijetke aktivnosti uvijek rad zanimljive.

-Oni su dio Europske volonterske službe kroz koju mladi mogu volontirati u raznim zemljama, njihov boravak i troškove snosi Europska komisija, smješteni su u objektima Eko centra, te kod žitelja Latinovca, a ovdje borave od jednog do šest mjeseci- kazala nam je  Danijela Beretin, voditeljica projekta.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.