Edukativni štand o odvajanju otpada: Od iduće godine kreće odvoz biootpada

Autor: D.K.

Kako bi educirali i potaknuli građane na savjesno gospodarenje otpadom te odvajanje reciklabilnog otpada, djelatnici Komunalca Požega d.o.o. kontinuirano provode edukacije građana, posebice učenika i mališana u dječjim vrtićima.

Jedna od takvih edukacija provedena je i u sklopu tradicionalne požeške manifestacije “Martinje i Okusi jeseni” na kojoj je i ove godine Komunalac imao svoj štand.

Djelatnice požeškog komunalnog društva građanima su dijelile platnene vrećice s eko porukama te edukativne mape s radnim listovima za djecu i letcima o odvajanju biootpada uz pojašnjenje koje vrste otpada se odlažu, a koje ne odlažu u smeđi spremnik za biootpad. Podijeljeno je 300 vrećica s eko mapama, a iz Komunalca najavljuju i nove aktivnosti. Radionice o odvajanju otpada s naglaskom na odvajanje biootpada će održati za učenike osnovnih škola i polaznike dječjih vrtića.

Do sredine 2023. godine, kada je planiran početak rada kompostane na Vinogradinama, 1300 građana će dobiti smeđe spremnike za biootpad, ponajprije oni u višestambenim zgradama te građani koji su iskazali interes za dobivanje smeđeg spremnika. S obzirom na brojne upite korisnika vezane za odvajanje biootpada, iz Komunalca podsjećaju da se prijave za nabavu smeđih spremnika za odvajanje biootpada i nadalje zaprimaju na broj telefona 034/440-997.

Odvoz biootpada, kao i plastike, stakla i papira, obavljat će se besplatno prema planu odvoza koji će biti objavljen na www.komunalac-pozega.hr i dostavljen korisnicima uz račune za uslugu sakupljanja komunalnog otpada. Biootpad će se odvoziti u kompostanu gdje će postupkom kompostiranja nastati konačni proizvod kompost čijom se primjenom poboljšava struktura i sprječava isušivanje tla.

Odvajanjem biootpada smanjuju se količine biootpada u spremnicima za miješani komunalni otpad (zeleni spremnici), a time i broj odvoza, smanjuje se količina otpada koji se odlaže na odlagalištima, izbjegava se uporaba umjetnih gnojiva koja ugrožavaju zdravlje ljudi, životinja i biljaka, smanjuje se stvaranje stakleničkog plina metana  koji doprinosi klimatskim promjenama te opasnost od požara na odlagalištima.

Kompostana na lokaciji Vinogradine s radom bi trebala početi sredinom 2023. godine.

(Izvor: Komunalac Požega d.o.o.)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot