Dva dana tradicionalnog slavonskog kolinja /FOTO/

Autor: D.M.

Kolinje u obitelji Ljubice i Marina Joguna iz Tornja je poseban događaj. Okuplja se obitelj, iz Požege dolaze sinovi Zlatko i Zoran, snahe Marina i Ankica te petoro unučadi. U pomoć je pritekao i prijak Slavko Mrekalj iz Vidovaca. Tu su i susjedi, prijatelji.

Kod Jogunovih po starom slavonskom običaju kolinje traje dva dana. Imali su pet bravaca od oko 200 kilograma koje su kupili kod poznanika. Prvi dan šure i pažunjaju svinje, sijeku na pole.
Drugi dan počinje doručkom. Pije se kuhana rakija, jede jetrica s bijelim lukom, reže prošlogodišnji kulin i seka.

Dok se polovice trančiraju i prerađuju u kuhinji snahe kuhaju juhu, motaju sarme za ručak. Muški, nadjevaju kobasice, kulini i krvavice, tope mast, peku i prešaju čvarke.

Mesa je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka koji već dolazi oko 16. sati. Međutim, Marina brine toplo vrijeme proteklih dana, neprimjereno za ovo doba godine. To nije dobro za meso koje bi se trebalo ohladiti prije soljenja i spermanja u zamrzivač. Na sreću, zapuhalo je malo hladnije sa obronaka Papuka iznad Tornja.

Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle i sarma.

Zapjeva se uz odličnu graševinu iz vlastitog podruma jer Jogunovi su poznati vinogradari i podrumari, među većima u biškupačkom kraju. Marin je i poznati tamburaš koji je donedavno svirao na zabavama i svatovima u požeškom kraju.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek