Đuro Mesić nakon više povijesnih knjiga priprema nove o Mihaljevcima, te ličkoj župi Podlapača

Autor: Jelenko Topić

-Radim na prikupljnju građe za knjigu o Mihaljevcima. Potaknut na prijedlog župnika o okruglim godišnjicama tog mjesta u potrazi sam za mogućim mjestima pronalaska možda nečega što bi pripadalo dijelu povijesti, a i susretu s nekim stanovnicima – kaže nam Đuro Mesić, čovjek požeškog kraja koji petnaerstak godina živi u okolini Velike Gorice. Dodaje da je zadnjih nekoliko pandemijskih mjeseci odredilo istraživački ritam u Hrvatskom državnom arhivu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u Biskupiji, tako da je prikupljanje građe otežano. Poslao je pismo stanovnicima i bivšim stanovnicima tog prigradskog naselja.

Već duže vrijeme vršim istraživanja i prikupljanje građe za knjigu Mihaljevci koju planiram izdati tijekom iduće godine, a povodom godišnjica pripajanja župi sv. Terezije i obnove kapelice sv. Antuna. Svako mjesto nosi svoje povijesne posebnosti pa tako i Mihaljevci što povezujem kroz prošlo vrijeme. To je prošlost i nema se tu šta dodati ili izmisliti, već pronaći, čuti od kazivača, posložiti i zapisati prije nego se zaboravi.

Posebnost i ove Monografije-knjige bit će Rodoslovna stabla svih prezimena koja su kroz proteklo vrijeme živjela u selu, popisani u Stališu duša i nekim Matičnim knjigama. Zadnje generacije i raseljene nasljednike očekujem dobiti i od vas – ističe u pismu Mesić posebno pozivajući novije doseljenike jer njihove podatke neće imati. Zatražio je još stare fotografije narodnih nošnji, crkve, sela, kuglane, mlina, centrale, zabava, te priče ili događaje.

Sve vas pozivam na suradnju, posebno predsjednike klubova, udruga, mjesne zajednice, a bilo bi dobro da mi se javi što više obitelji – kaže na kraju Mesić izražavajući sigurnost da će knjiga biti velika radost za mnoge obitelji.

Njegovi dosadašnji radovi posebno knjige Golobrdci i Donji Emovci, mogu se  vidjeti na stranici zavicaji.net, a mogu se osobno javiti se na mob.: 091 40 35 815 ili mail: djuro.mesic@gmail.com                      

Pored toga poručio je stanovnicima Požege i okoline koji su ličkog porijekla,  da se  priprema proslava 320 godina župe Podlapača pokraj Udbine od 1702. -2022. godine o čemu, a također na poticaj župnika s Udbine, planira nešto napisati. Iako se s tim mjestom upoznao tek 2008. godine i napisao dvije knjige tvrdi da još ima „novih“ podataka i mjesta gdje se mogu pronaći. Dodaje da je istraživanje zaraza koja postaje još veća saznanjima gdje i na koja vrata kucati.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek