Duhanari razgledali duhanska polja, ali i nove sorte

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Stotinjak kooperanata Hrvatskih duhana s područja Slavonije i Podravine, te tridesetak stručnjaka iz RH i drugih zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačke, sudjelovalo je u radu dvodnevnih 15. „Dani polja duhana Hrvatske“ kada su prezentirani rezultati ovogodišnje proizvodnje, površine kod kooperanata, te nasadi novih sorti.

-Bez stalnog ulaganja i napretka tehnologije nema rezultata pa stoga potičemo navodnjavanje duhanskih polja i preuređenje sušnih kapaciteta- kazao je novi direktor Hrvatskih duhana dipl. ing. Zlatko Pleša koji je na tom mjestu naslijedio Požežanina Mirka Boića.

Sustavi za navodnjavanje postavljeni su kod 105 proizvođača duhana na 403 hektara, a u 15 sušnica se kao energent koristi drvo ili biomasa.

Ivan Gomerčić, Bjeliševac

-Naša iskustva sa takvim sušnicama su dobra jer je postupak efikasan, a uštede su značajne – kaže Ivan Gomerčić iz OPG Gomerčić u Bjeliševcu čije su postrojenje za sušenje duhana razgledali  sudionici skupa.

Ova godina unatoč kišnom vremenu nije loša za duhanare, no list još nema odgovarajuću težinu.

Mato Devčić, dipl.inž.

-Očekujemo prinose od  2300-2400 kilograma po hektaru sorte virdžinija i 2700 berleja tako da ćemo na poljima kutjevačkog kraja ostvariti plan proizvodnje sa 1150 hektara zemljišta što je 30 posto proizvodnje u RH – kaže nam dipl. ing. Mato Devčić,  voditelj Proizvodnog centra Kutjevo u sastavu Hrvatskih duhana.

 

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: