Dugoočekivani koncertni klavir stigao je u požešku Glazbenu školu koji će krasiti Koncertnu dvoranu /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Stigao je u požešku Glazbenu školu dugoočekivani koncertni klavir marke Steinway & Sons D-274 iz hamburške tvornice. Gotovo 3 metra dug i 500 kg težak instrument krasit će Koncertnu dvoranu, a povodom njegove inauguracije organizirat će se koncert 16. siječnja 2020. godine kada će poznati pijanist Aljoša Jurinić prezentirati svu raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog instrumenta.

Što se tiče tvornica klavira samo su dvije takve na svijetu u New York-u i u Hamburgu. Odabir je bio za kupnju klavira u Hamburgu. Ispred Glazbene škole selekciji su prisustvovali pročelnica Odjela za klavir i orgulje Marija Milinković, prof. mentor i ravnatelj Požega Alen Kovačević, mag. mus. Selekciju je vodio hrvatski pijanista Aljoša Jurinić, poznat kao finalist međunarodnog Chopinovog natjecanja u Varšavi.

-Veliko iznenađenje smo doživjeli pri ulasku u tvornicu gdje se vijorila hrvatska zastava, a imena naših predstavnika bila su ispisana na monitoru predvorja.Prije selekcije nam je organiziran obilazak tvornice gdje smo saznali puno zanimljivost o klaviru kojega kupujemo. U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. god. Jedinstveni su po tome što daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak dasaka se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine – ističu u Glazbenoj školi.

Izradi klavira, koje traje godinu dana, prethodi dvogodišnje sušenje drveta. Za izradu glasnjače klavira koriste se daske drva koja rastu iznad 1000 m nadmorske visine jer tamo, zbog vlažnosti zraka, stabla sporije rastu te su godovi gušći što u konačnici znači da će prijenos zvuka biti bolji.

-Između 8 ponuđenih klavira izabrali smo najdraži zvukom i udobnošću tipki – dodaju u Glazbenoj školi Požega zahvaljujući predstavnicima Steinway & Sons u Hrvatskoj, obitelji Kovačićek, na lijepoj organizaciji selekciji u Hamburgu.

IZVOR: Glazbena škola Požega[FAG id=270050]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek