Državna smotra bez predstavnika Požeško-slavonske županije!

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / ROVINJ – Jubilarni 50. Susreti hrvatskih pjevačkih zborova održat će se idućeg vikenda, od 7. do 8. listopada 2017. godine u Rovinju, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Susreti su nacionalna je manifestacija s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okupljaju najbolje hrvatske zborove s više od 600 pjevača. Ova vrhunsku glazbenu priredbu Hrvatski sabor kulture kontinuirano održava od 1968. godine, s ciljem predstavljanja dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u našoj zemlji. Na ovogodišnjem obljetničkim Susretima nastupit će 14 najboljih hrvatskih pjevačkih zborova koji su to izborili na županijskim natjecanjima uz goste iz Rovinja, Zbor „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“.

Nastupit će: HPD„Slavuj“(Petrinja),zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“(Zaprešić), HPD „Kalnik“ (Križevci), zbor „Josip Vrhovski“(Nedelišće),HPD „Rodoljub“(Virovitica), KUD „Graničar“ (Garešnica), Djevojački zbor „Josip Kaplan“(Rijeka), KUD „Rudolf Rajter“(Ivanec), KUD „Naša Lipa“(Tuhelj), zbor PHPD-a „Zora“(Karlovac), zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu „Capella Juris“ (Zagreb), „Josip Štolcer Slavenski“(Čakovec), HPD „Lipa”(Osijek) i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“.

Kako je vidljivo Slavonija je slabo zastupljena. Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavaska županija nemaju predstavnike. Tko je tomu kriv teško je reći.

Žalosno je konstatirati da na ovakvim priredbama vrlo rijetko nastupa neki zbor iz Požeško-slavonske županije. Poznato je da ovdje nema organizirane smotre takvih zborova, no unatoč tomu moguće je poslati predstavnika ove županije na državnu smotru.

Možda bi se trebalo zapitati zašto je to tako. Da li je u pitanju nečiji propust ili nešto drugo teško je reći, no zasigurno izostanak nema opravdanja jer je riječ o sredini s bogatom glazbenom tradicijom gdje je zborsko pjevanje prisutno više od stotinu godina.

Stoga bi odgovorni trebali ispitati razloge ovakvim (ne)aktivnostima jer ovaj kraj bez sumnje ima kvalitetnih zborova za ovakve smotre tim prije što neki od njih imaju i međunarodnu reputaciju.

Na kraju priredbe najboljim zborovima dodijelit će se nagrade Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog društva skladatelja.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: