Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Država osiguranjem kredita spašava „Orljavu“ i 350 radnika

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Upravna zgrada Orljave d.d. Požega POŽEGA / ZAGREB  – Vlada RH  je odlučila i da se od prodaje izuzme 0,65 posto dionica Croatia osiguranja te 1,49 posto dionica ACI-a, u svrhu osiguranja kredita kod HBOR-a i HPB-a za financiranje programa restrukturiranja požeške konfekcijske Orljave, najpoznatijeg proizvođača košulja u nas,  koja je u državnom vlasništvu, gdje je zaposleno više od 350 radnika od kojih je gotovo 330 žena.

To bi trebao biti spas za ovu posrnulu tvrtku, ali i osiguranje redovnih primanja za zaposlenike koji su dugo vremena bili na minimalcu.

-Društvo je u predstečajnoj nagodbi i radi održivosti plana restrukturiranja zadužuje se kod HBOR-a i HPB-a za 14 milijuna kuna, uz poček od dvije godine i kamatnu stopu od četiri posto - istakao je na sjednici Vlade ministar državne imovine Goran Marić.

Za osiguranje kredita iz prodaje se izuzima i daje u zalog 2.800 dionica Croatia osiguranja što je približno 18,3 milijuna kuna te 1.660 dionica ACI-a iz Opatije, što je približno 9,6 milijuna kuna - naveo je ministar Goran Marić.

Ova odluka Vlade RH zasigurno je rezultat višekratnih posjeta premijera Andreja Plenkovića Požeško-slavonskoj županiji kada su ga njeni čelnici upoznali sa gorućim gospodarskim problemima na koje je prema svemu sudeći premijer reagirao na najbolje mogući način za što se uz Upravu Orljave d.d. kojoj je na čelu Luka Balenović zalagao i ministar državne imovine dr.sc. Goran Marić.

Luka Balenović, predsjednik Uprave Orljave d.d. Požega -U sadašnjem trenutku prioritet je iznalaženje odgovorajuće lokacije za izmještanje proizvodnog pogona Orljave“ jer se on nalazi u krugu Kaznionice što nikako nije prihvatljivo za buduće ulagače koji ne bi mogli raditi u tim prostorima - kazao nam je o ovoj odluci predsjednik uprave „Orljave“ Luka Balenović i dodao da se izlaskom iz predstečajne nagodbe odmah ide na traženje strateškog partnera u cilju očuvanja radnih mjesta ove poznate konfekcijske tvrtke koja je  jedina u tekstilnoj grani, a u vlasništvu je države.

Odluku Vlade RH pozdravlja požeško-slavonki župan Alojz Tomašević koji se intenzivno zalaže za spas Orljave d.d. na koju je temu razgovarao više puta kako s premijerom Andrejom Plenkovićem tako i s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

-Prije svega tu se radi između ostalog o spašavanju više od 350 radnih mjesta ali i gospodarstva na području Požeško-slavonske županije. Nama je cilj očuvati svako radno mjesto, na čemu uvijek radim i radit ću kao i na jačanju gospodarstva koje je preduvjet razvoja - dodao je župan Tomašević.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.