Drvene bačve ostaju nezamjenjive posude u podrumu /FOTO/

Autor: D.M.

Devet hrastovih bačvi od po tri tisuće litara i deset inox tankova od deset tisuća litara zapremine dobio je Ivo Enjingi, naš poznati vinar iz Hrnjevca, iz nepovratnih sredstava EU fondova. Iako se natjecao u nekoliko navrata za opremanje novoizgrađenog podruma ovo mu je prvi program koji je prošao stroge uvijete bespovratnog financiranja.

Riječ je o suvremenim posudama koje su lake za održavanje a za određena vina, prvenstveno crna, drvene bačve ostaju nezamjenjivo posuđe. Nakon što se fermentacijom dobije mlado vino ono treba odležati kako bi postalo stabilno, sazrelo, a njegove arome i okus došao do izražaja. Odluka da ono odleži u drvenim bačvama uvelike utječe na njegov sastav, ističe Enjingi.

Drvene bačve u podrumu nisu od istog drveta, nisu iste debljine dužice i istog oblika, tvrdoće i poroznosti. Na različit su način održavane, pa sve to utječe na kakvoću vina, osobito tijekom dozrijevanja, starenja i oblikovanja okusa. Prema tome, bačva znatno utječe na kakvoću vina, zato mora biti uvijek pravilno održavana, jer to je osnova zdravoga i kvalitetnog vina. Ne odnosi se to samo na drvenu bačvu, nego i na sve posude i ostali inventar podruma.

Danas se u podrume za čuvanje vina uvode cisterne od nehrđajućeg čelika, ali drvena bačva ostat će nezamjenjiva posuda s obzirom na poroznost duga, preko kojih vino postupno, blago oksidira, što omogućuje procese dozrijevanja vina, a posebno je to važno za crna vina. Sve su to prednosti drvenih bačava, ali ima i manjkavosti, koje se očituju u slabom iskorištenju podrumskog prostora, zatim u potrebi neprekidne njege, osobito prazne bačve.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek