Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

DR. SC. NEVEN BUDAK NA TRIBINI POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA: Hrvatsko srednjovjekovlje

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Povijesno društvo Požega organiziralo je u Gradskoj knjižnici Požega tribinu o hrvatskom srednjovjekovlju, na koju je kao sugovornik pozvan profesor Neven Budak. Požežani su svojim dolaskom pokazali značajan interes za temu. Moderator Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega, na početku se zahvalio profesoru Budaku na dolasku i sudjelovanju.


Profesor Budak je zainteresiranoj publici na zanimljiv način govorio kompliciranoj povijesti hrvatskog srednjovjekovlja, koju prate brojne dileme, budući da je za to razdoblje malo povijesnih izvora i arheoloških nalaza. Odgovarajući na dobro odabrana pitanja moderatora, razjasnio je hrvatsko srednjovjekovlje s različitih aspekata.


Ovo su samo neka od pitanja: Jesu li Hrvati došli u 7. ili u 9. stoljeću? Tko su oni, koje je porijeklo imena-slavensko, iransko ili gotsko? Tomislav, Branimir, Višeslav-koliko je bilo hrvatskih dinastija? Je li zaista Dmitar Zvonimir prokleo Hrvate? Je li Franačka imala veći utjecaj na tadašnju Hrvatsku u odnosu na Bizant? Kakav je bio položaj žena, djece i robova u srednjovjekovnoj Hrvatskoj? Odakle je došlo pokrštavanje? Tko je kršten u Višeslavovoj krstionici? Što je bilo s romaniziranim stanovništvom i tko su Vlasi? Koji je značaj Brestovačkog nalaza i Rudine?


Naravno da je vrijeme u ugodnom razgovoru proletjelo, a tribina je završena pljeskom za obojicu sugovornika.


Neven Budak rođen je u Zagrebu. Studij povijesti završio je na Filozofskom fakultetuSveučilišta u Zagrebu. Ondje je magistrirao i doktorirao s temom Urbanizacija Varaždinske županije do kraja 16. stoljeća. Nekoliko mjeseci radio je kao nastavnik povijesti u gimnaziji, a potom kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Predavao je hrvatsku povijest srednjega vijeka. Godine 2007. izabran je za redovitoga profesora u trajnom zvanju. Predavao je na fakultetima diljem Hrvatske. Bio je voditelj interdisciplinarnoga Doktorskog studija medievistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na postdiplomskom studiju srednjovjekovne povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Držao je predavanja na mnogim europskim i svjetskim sveučilištima. Bio je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti te član Nacionalnoga odbora za visoko obrazovanje, savjetnik predsjednika vlade Republike Hrvatske, predsjednik Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, član Nacionalnoga koordinacijskog tijela s istim ciljevima i zadacima, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Bio je član Senata, član Vijeća područja društvenih i humanističkih znanosti, član Odbora za statut, član Odbora za studente Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je niz znanstvenih radova i knjiga. Trenutno je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci.
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.