Dr.sc. Ivan Vukoja, ravnatelj požeške bolnice: “U kriznom vremenu naši su djelatnici pokazali veliku dozu zajedništva, ali i skrbi za građane, ponosni smo na to”!

Autor: S.P./D.K.

Mladi internist, gastroenterolog dr.sc. Ivan Vukoja, od 1. siječnja 2021. godine čelni je čovjek Opće županijske bolnice Požega. Punih 30 godina na čelu ove institucije je bio je prof.dr. Željko Glavić, a u tom razdoblju požeška bolnica stekla je izvrsnu reputaciju na nacionalnoj razini. Unatoč svim pandemijskim izazovima, na tako čvrstim temeljima mladi ravnatelj nastavlja s puno planova i dobrih  projekata graditi status jedne od najuspješnijih bolnica u Hrvatskoj.

Prvu godinu Vašeg mandata obilježila je COVID-19 pandemija, kakve je posljedice za zdravstveni sustav i poslovanje bolnice ostavila?

Izazovna godina obilježena je povećanim opterećenjem na bolnički zdravstveni sustav koji čitavo vrijeme pandemije funkcionira kao dvojan, s jedne strane osiguravamo visoko zahtjevnu i specifičnu zdravstvenu skrb za COVID 19 pacijente, a s druge strane neometano funkcioniranje zdravstvenog sustava za sve ostale pacijente. Do sada smo liječili gotovo 1.000 pacijenata na COVID odjelu, od čega je gotovo 700 otpušteno na kućno liječenje ili po negativizaciji premješteno na druge odjele, više od 70 ih je upućeno u respiracijske centre višeg ranga, a nažalost je preminulo 125 pacijenata. Učinjeno je više od  10.000 pregleda COVID suspektnih i COVID pozitivnih pacijenata,  te se uzelo više od 61.000 briseva. Sve navedeno je u značajnoj mjeri opteretilo funkcioniranje ustanove, te je u izazovnim vremenima bilo vrlo zahtjevno organizirati rad i na drugim odjelima, kako bi zdravstvena zaštita za naše pacijente ostala na očekivanoj razini.

Kakav je učinak COVID-19 pandemija imala na normalno poslovanje bolnice?

U usporedbi s COVID 2020. godinom ostvarili smo 40% povećanje u izvršenju ugovorenih zdravstvenih usluga, a u usporedbi s 2019. godinom 15% povećanje, što govori u prilog kako građani naše županije nisu bili zakinuti za zdravstvene usluge. Značajno su smanjene liste čekanja kod kardiologa, neurologa, otorinolaringologa, a liste čekanja za brojne dijagnostičke postupke kraće su za nekoliko mjeseci. Naravno svega toga ne bi bilo, da nije odgovornosti, samoprijegora i požrtvovnosti djelatnika koji su na svojim leđima ponijeli najveći teret

Kako ste ih motivirali? Znamo da ste često viđeni i na COVID odjelu.

S obzirom da se radi o odgovornim ljudima koji su ozbiljno shvatili situaciju i vrijeme u kojem se nalazimo, dodatan motiv vjerojatno niti nije potreban. U sklopu rada internističke službe po potrebi obavljam konzilijarne i druge zadatke na drugim odjelima poput COVID ili hitnog prijema, ne mislim da je to više ili manje od drugih, ali je dobar primjer kako nema povlaštenih.

Neisplaćene naknade za prekovremeni rad – kako ste se nosili s navedenim?

Jedno od mojih programskih pitanja je bilo rješavanje navedenog problema. Iako se radilo o višemilijunskom pitanju, uspjeli smo pronaći financijski način koji nije dodatno opteretio financijsko poslovanje bolnice. Na taj smo način uspješno riješili problem koji datira još iz 2013. godine.

Vlada Republike Hrvatske sanirala je dugove u zdravstvu, kakav je učinak sanacija imala na poslovanje bolnice?

Nastavili smo kontinuitet odgovornog poslovanja, te smo sitnim korekcijama pristupa osigurali nastavak kontinuiteta isporuke lijekova uz značajno smanjenje ukupnih dospjelih obveza za lijekove i potrošni medicinski materijal. Možemo reći da je poslovanje bolnice tijekom 2021. godine konsolidirano, te ukoliko se sanacija nastavi da ćemo ovim tempom do 2022. godine vjerojatno biti unutar rokova plaćanja.

Prof. dr.sc. Glavić je ostavio dubok trag kao najdugovječniji ravnatelj, kako biste usporedili Vaše mandate?

Godina mandata ne može se usporediti s trideset godina mog prethodnika. Od mog prethodnika sam mogao puno naučiti, to je ono što je važno, a bez obzira na njegovu novu funkciju, ponekad u nedoumici potražim savjet od iskusnih ljudi koji su uvijek rado na raspolaganju.

Na predstavljanju plana i programa ste bili optimistični. Što ste i u kojoj mjeri ostvarili po tom pitanju?

Nabavljen je novi MSCT uređaj koji nudi nove i poboljšava dosadašnje dijagnostičke metode, obnovljena je bolnička kotlovnica, u suradnji s Požeško – slavonskom županijom pripremljeni su projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Što se tiče stručnog rada, vratili smo mladog kolegu internista iz Engleske, trenutno pregovaramo s još nekoliko mladih kolega iz inozemstva koji su prepoznali kvalitetno stručno i radno okruženje. Ugovorena je usluga s kardiokirurzima iz KBC Osijek koji osiguravaju dostupnu uslugu našim pacijentima kao i dječji kirurg. Od siječnja počinje s radom nova specijalistica fizikalne medicine koja će uvelike unaprijediti stručni rad, planirano je opremanje senzorne sobe te zbog povećanih potreba za logopedom i zapošljavanje novog logopeda.

Što biste poručili za kraj?

U ovom kriznom vremenu naši su djelatnici pokazali veliku dozu zajedništva, ali i posebne brige za korisnike zdravstvene zaštite. Iskoristit ću priliku i citirati požeškog biskupa koji kaže da je „loše kad radimo jedni protiv drugih, lijepo kad radimo jedni s drugima, ali idealno kad radimo jedni za druge“. Nadam se da će navedeno biti primjenjivo i u vremenu ispred nas.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek