Dr. Petar Petrić: Obiteljski liječnici (ni)su detektivi i istražitelji nad lovcima!

Autor: DK

POŽEGA – Podosta novosti donosi novodoneseni  Zakon o oružju koji je snazi od 17. listopada ove godine. Primjerice prilikom nabave oružja građanin će morati priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja, ali nakon toga neće morati ići na zdravstvene preglede svakih pet godina kao do sada. Takav pregled bit će obavezan  obaviti kada navrši 70 godina, a nakon toga će na pregled morati ići svakih pet godina.

Nadalje prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja, građanin morati dati podatke o svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a policijska uprava ili postaja će izvijestiti izabranog liječnika o osobama kojima je izdan oružni list. Izabrani liječnik obiteljske medicine  morat će izvijestiti policijsku upravu ili postaju o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja.

blankUpravo ta novost da je u ovu problematiku uključen liječnik obiteljske medicine povod je da  razgovaramo s dr. Petrom Petrićem(60), dugogodišnjim lovcem iz Požege članom tamošnjeg društva „Sveti Hubert“, a u tom gradu ima ordinaciju primarne zdravstvene zaštite gdje je prijavljeno dosta lovaca toga kraja.

-Ovoj zakon ima dosta analogije s propisima glede polaganja vozačkog ispita, no upitna je procjena zdravstvenog stanja svakog pacijenta, primjerice ako je riječ o blažem moždanom udaru i sličnim oboljenjima, te u mojoj mjeri  će to utjecati na odluku da taj čovjek izgubi pravo na posjedovanje oružja –  kaže na početku razgovora dr. Petar Petrić i dodaje da se obiteljski liječnik tu nalazi između dvije vatre dakle prava pacijenata i obaveze koju propisuje novi zakon o oružju. Po njegovu mišljenju bilo bi bolje rješenje da liječnik obavijest odgovarajuće specijalističke službe u medicini koje bi onda donijele sud o stvarnom zdravstvenom stanju.

-Koliko je shvaćam ove odredbe ispada da mi trebamo biti nekakav nadzor ili istražitelj nad svojim pacijentima, a to nam je bez sumnje novi administrativni zadatak u vremenu kada je obiteljska medicina previše opterećena baš administrativnim poslovima pa se ne može na odgovarajući način posvetiti svojim pacijentima – nastavlja nam liječnik Petar Petrić, koji je inače specijalista interne medicine. On smatra da je ovo rješenje zapravo skidanje odgovornosti s nadležnih službi i prebacivanje na obiteljske liječnike što može u konačnici imati i dalekosežne pravne posljedice.

blank-Ovime ja postajem odgovoran, a teško je bez stručne podloge procjenjivati stanje čovjeka koji nosi oružje kao što je lovac, pa je jedino rješenje poslati ga na dodatni specijalistički pregled i zatražiti njihov nalaz, te na osnovu njega dati razložno mišljenje, a to će donijeti nove troškove –ističe dr. Petrić. On se boji kako će ovakva situacija kada obiteljski liječnik eventualno sam donese nepovoljno mišljenje dovesti do sudskih sporova zbog (ne)odgovornosti liječnika.

-Koliko je znam liječnici primarne zdravstvene zaštite nemaju nikakve kriterije za prosudbe psihičkog ili fizičkog stanja čovjeka pa bi to trebalo urediti i verificirati što podrazumijeva i donošenje nekih podzakonskih akata koji će regulirati problematiku, te otkloniti sve nejasnoće i dvojbe – tvrdi dr. Petar Petrić  i pita se da li svaki primjerice lovac koji je imao blaži moždani udar ili tzv. sinkopu treba biti prijavljen jer je upitno njegovo stanje nakon toga.

Poseban problem je u činjenici da svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite ima kod sebe prijavljenih dosta ljudi koji duže vremensko razdoblje rade daleko od mjesta življenja kao što su privremeni rad u inozemstvu uključujući čak i prekooceanske zemlje ili sezonski poslovi(ljetovališta, skijališta, građevinarstvo itd.)  na udaljenim lokacijama tako da njegov liječnik zapravo ne može u potpunosti pratiti stanje takvog pacijenta što znači da ne može biti odgovoran ako ne prijavi promjenu njegovog zdravstvenog stanja!

blankOvo se nadovezuje i na predviđene kazne upravo za liječnike. Naime, zakonodavac je predvidio novčanu kaznu od tri do petnaest tisuća kuna izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, kao i svakom drugom liječniku, koji odmah ne izvijesti nadležno tijelo o promjeni zdravstvenog stanja i tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na njegovu sposobnost za držanje i nošenje oružja.

-Nije liječnik opće prakse, a ni bilo koji drugi liječnik, medicinski istražitelj ili ne daj Bože detektiv nad lovcima i drugim osobama koje legalno posjeduju oružje – zaključno se pita naš sugovornik.

Uz sve to upitno je u kojoj su mjeri i da li su uopće u pripremu Zakona o oružju bili uključeni Hrvatska liječnička komora i Koordinacija liječnika obiteljske medicine jer liječnici smatraju da je bez tih institucija ovakav zakon zapravo „račun bez krčmara“.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića