Dr. Petar Petrić: Obiteljski liječnici (ni)su detektivi i istražitelji nad lovcima!

Autor: D.K.

POŽEGA – Podosta novosti donosi novodoneseni  Zakon o oružju koji je snazi od 17. listopada ove godine. Primjerice prilikom nabave oružja građanin će morati priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja, ali nakon toga neće morati ići na zdravstvene preglede svakih pet godina kao do sada. Takav pregled bit će obavezan  obaviti kada navrši 70 godina, a nakon toga će na pregled morati ići svakih pet godina.

Nadalje prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja, građanin morati dati podatke o svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a policijska uprava ili postaja će izvijestiti izabranog liječnika o osobama kojima je izdan oružni list. Izabrani liječnik obiteljske medicine  morat će izvijestiti policijsku upravu ili postaju o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja.

Upravo ta novost da je u ovu problematiku uključen liječnik obiteljske medicine povod je da  razgovaramo s dr. Petrom Petrićem(60), dugogodišnjim lovcem iz Požege članom tamošnjeg društva „Sveti Hubert“, a u tom gradu ima ordinaciju primarne zdravstvene zaštite gdje je prijavljeno dosta lovaca toga kraja.

-Ovoj zakon ima dosta analogije s propisima glede polaganja vozačkog ispita, no upitna je procjena zdravstvenog stanja svakog pacijenta, primjerice ako je riječ o blažem moždanom udaru i sličnim oboljenjima, te u mojoj mjeri  će to utjecati na odluku da taj čovjek izgubi pravo na posjedovanje oružja –  kaže na početku razgovora dr. Petar Petrić i dodaje da se obiteljski liječnik tu nalazi između dvije vatre dakle prava pacijenata i obaveze koju propisuje novi zakon o oružju. Po njegovu mišljenju bilo bi bolje rješenje da liječnik obavijest odgovarajuće specijalističke službe u medicini koje bi onda donijele sud o stvarnom zdravstvenom stanju.

-Koliko je shvaćam ove odredbe ispada da mi trebamo biti nekakav nadzor ili istražitelj nad svojim pacijentima, a to nam je bez sumnje novi administrativni zadatak u vremenu kada je obiteljska medicina previše opterećena baš administrativnim poslovima pa se ne može na odgovarajući način posvetiti svojim pacijentima – nastavlja nam liječnik Petar Petrić, koji je inače specijalista interne medicine. On smatra da je ovo rješenje zapravo skidanje odgovornosti s nadležnih službi i prebacivanje na obiteljske liječnike što može u konačnici imati i dalekosežne pravne posljedice.

-Ovime ja postajem odgovoran, a teško je bez stručne podloge procjenjivati stanje čovjeka koji nosi oružje kao što je lovac, pa je jedino rješenje poslati ga na dodatni specijalistički pregled i zatražiti njihov nalaz, te na osnovu njega dati razložno mišljenje, a to će donijeti nove troškove –ističe dr. Petrić. On se boji kako će ovakva situacija kada obiteljski liječnik eventualno sam donese nepovoljno mišljenje dovesti do sudskih sporova zbog (ne)odgovornosti liječnika.

-Koliko je znam liječnici primarne zdravstvene zaštite nemaju nikakve kriterije za prosudbe psihičkog ili fizičkog stanja čovjeka pa bi to trebalo urediti i verificirati što podrazumijeva i donošenje nekih podzakonskih akata koji će regulirati problematiku, te otkloniti sve nejasnoće i dvojbe – tvrdi dr. Petar Petrić  i pita se da li svaki primjerice lovac koji je imao blaži moždani udar ili tzv. sinkopu treba biti prijavljen jer je upitno njegovo stanje nakon toga.

Poseban problem je u činjenici da svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite ima kod sebe prijavljenih dosta ljudi koji duže vremensko razdoblje rade daleko od mjesta življenja kao što su privremeni rad u inozemstvu uključujući čak i prekooceanske zemlje ili sezonski poslovi(ljetovališta, skijališta, građevinarstvo itd.)  na udaljenim lokacijama tako da njegov liječnik zapravo ne može u potpunosti pratiti stanje takvog pacijenta što znači da ne može biti odgovoran ako ne prijavi promjenu njegovog zdravstvenog stanja!

Ovo se nadovezuje i na predviđene kazne upravo za liječnike. Naime, zakonodavac je predvidio novčanu kaznu od tri do petnaest tisuća kuna izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, kao i svakom drugom liječniku, koji odmah ne izvijesti nadležno tijelo o promjeni zdravstvenog stanja i tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na njegovu sposobnost za držanje i nošenje oružja.

-Nije liječnik opće prakse, a ni bilo koji drugi liječnik, medicinski istražitelj ili ne daj Bože detektiv nad lovcima i drugim osobama koje legalno posjeduju oružje – zaključno se pita naš sugovornik.

Uz sve to upitno je u kojoj su mjeri i da li su uopće u pripremu Zakona o oružju bili uključeni Hrvatska liječnička komora i Koordinacija liječnika obiteljske medicine jer liječnici smatraju da je bez tih institucija ovakav zakon zapravo „račun bez krčmara“.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot