Dosadašnji martinjski kumovi u Kaptolu predali ključeve novima koji će obilaziti podrume dijelom Cugerlanda /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

VINSKI BISKUP BIO IVAN FISTRIĆ FIO FRA KITOKRET IZ KUTJEVA

Po drevnim običajima martinjski obred Krštenja mošta u vino organizirala je na svojoj tradicionalnoj priredbi „Martinje 2018.“ u dvorani kaptolačkog Vatrogasnog doma tamošnja Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vinokap“.

Pred više od 200 posjetitelja među kojima je bila povelika skupina Mađara iz dvije tamošnje općine s kojima Kaptolčani surađuju dugi niz godina, te poslovni partneri ovdašnjih vinara sa Jadrana, zatim iz Zagreba i drugih krajeva zemlje.

blankRiječi dobrodošlice uputio im je predsjednik „Vinokapa“ Ferdinand Novak, a obred je uz asistenciju tri ministranta, a to su bili načelnici mađarskih općina i kaptolački načelnik Mile Pavičić, predvodio vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio poznat kao Fra Kitokret.

Kumovi su bili Duje Ljevar i Zdravko Šmitpetar koji su kumče(bocu vina na jastuku) donijeli pred biskupa. Kumovi su najavili obilazak podruma u ovom kraju koji je dio Cugerlanda tj. vinorodnog područja južnih padina Papuka i Krndije. Njima su prošlogodišnji kumovi Tomislav Došen i Marinko Vodopić uručili ključ kojim mogu ući u svaki podrum, pregledati stanje, uputiti savjet i naravno kušati vina!

blankNovim kumovima dodijeljene su Kumovnice kao suvenir i potvrda za kumstvo, te zahvala za očuvanje tradicije običaja vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Sudionicima priredbe spravljena je bogata slavonska večera, a pila su se najbolja vina ovdašnjih vinara.

Za cjelovečernju zabavu bili su zaduženi svirači „Aurea banda“ iz Požege uz koje je pjevao Dalibor Dado Bjelokapić tako da je dobre pjesme i plesa bilo do kasnih noćnih sati.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: