Dosadašnji martinjski kumovi u Kaptolu predali ključeve novima koji će obilaziti podrume dijelom Cugerlanda /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

VINSKI BISKUP BIO IVAN FISTRIĆ FIO FRA KITOKRET IZ KUTJEVA

Po drevnim običajima martinjski obred Krštenja mošta u vino organizirala je na svojoj tradicionalnoj priredbi „Martinje 2018.“ u dvorani kaptolačkog Vatrogasnog doma tamošnja Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vinokap“.

Pred više od 200 posjetitelja među kojima je bila povelika skupina Mađara iz dvije tamošnje općine s kojima Kaptolčani surađuju dugi niz godina, te poslovni partneri ovdašnjih vinara sa Jadrana, zatim iz Zagreba i drugih krajeva zemlje.

Riječi dobrodošlice uputio im je predsjednik „Vinokapa“ Ferdinand Novak, a obred je uz asistenciju tri ministranta, a to su bili načelnici mađarskih općina i kaptolački načelnik Mile Pavičić, predvodio vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio poznat kao Fra Kitokret.

Kumovi su bili Duje Ljevar i Zdravko Šmitpetar koji su kumče(bocu vina na jastuku) donijeli pred biskupa. Kumovi su najavili obilazak podruma u ovom kraju koji je dio Cugerlanda tj. vinorodnog područja južnih padina Papuka i Krndije. Njima su prošlogodišnji kumovi Tomislav Došen i Marinko Vodopić uručili ključ kojim mogu ući u svaki podrum, pregledati stanje, uputiti savjet i naravno kušati vina!

Novim kumovima dodijeljene su Kumovnice kao suvenir i potvrda za kumstvo, te zahvala za očuvanje tradicije običaja vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Sudionicima priredbe spravljena je bogata slavonska večera, a pila su se najbolja vina ovdašnjih vinara.

Za cjelovečernju zabavu bili su zaduženi svirači „Aurea banda“ iz Požege uz koje je pjevao Dalibor Dado Bjelokapić tako da je dobre pjesme i plesa bilo do kasnih noćnih sati.

Foto: D. Mirković [FAG id=249143]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot