Požega.eu

Donacije se mogu priznati rashodom, na njih se ne plaća PDV, a donose i porezne olakšice darivateljima

PRIJE 6 GODINA
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Donacije se mogu priznati rashodom, na njih se ne plaća PDV, a donose i porezne olakšice darivateljima Požega.eu | Donacije se mogu priznati rashodom, na njih se ne plaća PDV, a donose i porezne olakšice darivateljima

PRIJE 6 GODINA
JELENKO TOPIĆRUŠEVO – Članovi ruševačke Udruge „Put-istina i život“ ovih dana intenzivno uređuju svoje prostore koje su dobili na korištenje, a riječ je o zgradi nekadašnje općine u tome selu. Neophodno im je potreban razni građevinski materijal, a kasnije i sredstva za kupovinu namještaja i opreme za rad udruge.

Stoga su još jednom pozvali gospodarstvenike, poduzetnike, obrtnike i druge da im pomognu i doniraju sredstva udruzi što im je osjetno olakšano jer mogu donirani iznos odbiti od poreza tako da oni ništa ne gube.

Njihov trud usmjeren je za boljitak nerazvijenog čaglinskog kraja jer namjeravaju pripremati projekte koji će poticati otvaranje radnih mjesta, što znači privlačenje ulaganja i apliciranje za nepovratna sredstva EU i drugih institucija.

Prema odredbama Zakona o porezu na dobit, porezno priznatim rashodom smatraju se darovanja u naravi i novcu koja su učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge opće-korisne svrhe ako njihov ukupan iznos ne prelazi 2 posto ukupnog prihoda poslovnog subjekta za proteklu godinu. Ako darovanja prelaze 2 posto ukupnog prihoda prethodne godine tada je taj iznos rashoda porezno nepriznati rashod. U tom slučaju za iznos donacije iznad 2 posto prihoda protekle godine povećava se porezna osnovica. Darovanja su moguća i iznad tog postotka kao porezno priznat trošak u slučaju ako je darovanje provedeno odlukom nadležnog ministarstva, a za financiranje posebnih programa.

Troškovi darovanja priznaju se do iznosa od 2 posto prihoda protekle godine i onim poreznim obveznicima koji iskazuju gubitak. Slijedom toga na osnovi darovanja gubitak na kraju godine može se dodatno i uvećati. Važno je istaknuti da porezni obveznici, koji nemaju prihod iz prethodne godine, ne mogu imati porezno priznatu donaciju. Tu prije svega govorimo o novoosnovanim tvrtkama.

Donacija može biti u novcu, ali i u naravi. Ako se radi o donaciji u naravi tada porezni obveznici u sustavu PDV-a na takvu donaciju moraju obračunati PDV budući da se prema Zakonu o PDV-u davanje proizvoda, robe ili usluga bez naknade smatra oporezivom isporukom. Donacija dana u novcu ne podliježe plaćanju PDV-a, zato što se plaćanje u novcu ne smatra isporukom dobara ili usluga.

Porezna olakšica pri davanju donacija propisana je ne samo za pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, već i za sve fizičke osobe nezavisno iz kojeg izvora ostvaruju dohodak. Tako npr. osoba koja ostvaruje dohodak samo temeljem radnog odnosa, a tijekom godine daruje za neku od nabrojanih neprofitnih namjena, može podnošenjem godišnje prijave poreza na dohodak ostvariti pravo na povećani osobni odbitak za svotu izdatka za darovanja, te tako umanjiti poreznu osnovicu. Iako su ukinute brojne sada propisane olakšice u sustavu poreza na dobit, ova porezna olakšica je ostala na snazi i nakon 1. siječnja 2007.g. Primitkom donacije na adresu e-pošte koju navedete u obrascu, dobivate potvrdu o uplaćenoj donaciji za uvećanje porezne osnovice, tj. dokument koji možete koristiti kao poreznu olakšicu.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.