Domovinski pokret drži ključeve formiranja vlasti u općini Velika!?

Autor: Jelenko Topić

Lokalni izbori su uglavnom iza nas. Sve je praktički riješeno osim u općini Velika gdje predstoji drugi krug izbora za općinskog načelnika između kandidata grupe birača Roberta Hofmana(43,83 posto glasova u prvom krugu) i kandidata HDZ-a Daria Ivkovića(38,37 posto glasova).

U sjeni tog izbora je formiranje općinske vlasti u Velikoj gdje općinsko vijeće broji 13 vijećnika. Na nedjeljnim izborima pet vijećnika osvojili su kandidati HDZ-a, isto toliko kandidacijska lista grupe birača nositelja Roberta Hofmana, zatim lista Domovinskog pokreta ima dva vijećnička mjesta, te jedno SDP.

Zbog takvih rezultata i odnosa snaga bit će teško formirati vlast jer se rješenje mora tražiti kroz koaliciju. Dvije grupacije sa po pet vijećnika trebaju pridobiti dva vijećnika, a po tomu ispada da je prevaga lista Domovinskog pokreta kojoj je nositelj Draženko Kljajić.

Dani pred nama donijet će rasplet situacije. Dva vijećnika Domovinskog pokreta su sada najbolja poslijeizborna udavača jer oni zapravo drže ključeve formiranja veličkog općinskog vijeća koje za donošenje odluka treba imati natpolovičnu većinu tj. sedam vijećničkih ruku.

Predstoje dogovori za prevlast koji mogu donijeti  i promjenu planova u glavama nekih tamošnjih političara. Sve ovisi o pregovaračima, pogotovo strani koja je ključna za prevlast. Iako je ona relativno mala zbog dvije presudne ruke u vijeću ona može dosta poremetiti prijeizborne dogovore u jednoj od većinskih grupacija.

Primjerice poznato je da su nositelji lista dviju grupacija sa po pet vijećničkih mandata planirali postati predsjednikom općinskog vijeća. Hoće li se to ostvariti ili će se oni morati pomiriti sa eventualnom rješenjem da to bude netko iz manjinske, ali presudne liste, pokazat će dani nakon drugog kruga izbora. Nakon izbora načelnika te općine ove kombinacije doći će do punog izražaja, a ta osoba imat će dakako značajan utjecaj na daljnja zbivanja.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88