Domovini vjerni izrekao 36. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi /FOTO/

Autor: D.K.

Na polaganju prisege 36. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi uz predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića između ostalih bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik ministra obrane Branko Hrg, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne „123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković.

Svečanu prisegu položilo je 84 ročnika, 72 muškarca i 12 žena, kojima je predsjednik Milanović čestitavši im na položenoj prisezi poručio:

-Čestitam na ovom odabiru u vremenima koja nisu ista kao prije godinu dana ili prije dvije godine. Bijesni jedan opasni i teški rat i to je potpuno prirodno na ljude djelovalo pomalo obeshrabrujuće, i sada se ponovno zahuktava. Ne rat, nego volja naših ljudi da se dragovoljno obučavaju i da možda ovo odaberu kao profesiju. To je jedna od najtežih profesija, najizazovnijih, katkada i neizvjesnih, ali velikih profesija – rekao je Milanović kojima je u prigodnom obraćanju istaknuo je kako su ročnici u svega nekoliko rečenica prisegnuli na najbitnije, na temeljne vrijednosti našeg ustavnog poretka.

-Ustav, zakon, teritorijalna cjelovitost, sloboda. To je to. To se brani. Brani se ovdje u Hrvatskoj i prije svega u Hrvatskoj, ali za nekoliko dana ili tjedana ponovno će u Poljsku i Litvu otići kontingent naših vojnika u ovim kompliciranim i neizvjesnim vremenima“, rekao je predsjednik Milanović naglasivši kako je to dužnost i lojalnost Hrvatske prema saveznicima. „Ali prije svega, naša dužnost i dužnost Hrvatske vojske i naših Oružanih snaga je zaštita Hrvatske, njezinih granica, njezinog stanovništva i njezinog ustavnog poretke, demokracije, slobode, ali i zapadnog svijeta kojem mi pripadamo – poručio je Predsjednik. 

Čestitku ročnicima uputio je i ministar obrane Mario Banožić, koji nije bio nazočan na prisezi, a koju je objavio na službenoj web stranici Ministarstva obrane.

“Poštovane dragovoljne ročnice i ročnici, čestitam vam na danoj prisezi!

Danas ste i simbolično postali punopravne pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske. Dragovoljno ste izabrali slijediti put slavnih prethodnika – hrvatskih branitelja, onih koji su svojom borbom, odlučnošću i žrtvom izborili našu slobodu! Zahvaljujem vam što u vama živi odlučnost da svojim snagama, znanjima i motivima pridonesete snazi Hrvatske vojske. Zahvaljujem i vašim roditeljima, obiteljima i prijateljima, koji su vas podupirali u ovoj velikoj životnoj odluci. Došli ste u redove koje potiču izvrsnost, podizanje ljestvice znanja i sposobnosti. Stupili ste u redove hrabrih i odvažnih, onih pred kojima nema nesavladivih prepreka i nerješivih izazova! Pokazali ste svojim primjerom, svojim činom pristupanja Hrvatskoj vojsci da ste dio uspravne, pobjedničke Hrvatske, onih koji baštine duh zajedništva i slobode koji su iskovali naši branitelji! Dobrodošli u redove HV, redove onih koji znaju odakle su krenuli, onih koji su uvijek i u svakom trenutku domovini Hrvatskoj vjerni!” – navodi se u objavljenoj čestitci.

Nakon službenog dijela prisege predsjednik Milanović odgovorio je na nekoliko pitanja novinara vezanih za odlazak u Vukovar, o Miloradu Pupovcu, slanju helihoptera u Ukrajinu, majkama iz Srebrenice i Stranki demokratske akcije BiH, o čemu možete više pročitati na portalu N1 info.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek