Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Domovini vjerni izrekao 36. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Domovini vjerni izrekao 36. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi /FOTO/ Požega.eu | Domovini vjerni izrekao 36. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na polaganju prisege 36. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi uz predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića između ostalih bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik ministra obrane Branko Hrg, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne „123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković.

Svečanu prisegu položilo je 84 ročnika, 72 muškarca i 12 žena, kojima je predsjednik Milanović čestitavši im na položenoj prisezi poručio:

-Čestitam na ovom odabiru u vremenima koja nisu ista kao prije godinu dana ili prije dvije godine. Bijesni jedan opasni i teški rat i to je potpuno prirodno na ljude djelovalo pomalo obeshrabrujuće, i sada se ponovno zahuktava. Ne rat, nego volja naših ljudi da se dragovoljno obučavaju i da možda ovo odaberu kao profesiju. To je jedna od najtežih profesija, najizazovnijih, katkada i neizvjesnih, ali velikih profesija - rekao je Milanović kojima je u prigodnom obraćanju istaknuo je kako su ročnici u svega nekoliko rečenica prisegnuli na najbitnije, na temeljne vrijednosti našeg ustavnog poretka.

-Ustav, zakon, teritorijalna cjelovitost, sloboda. To je to. To se brani. Brani se ovdje u Hrvatskoj i prije svega u Hrvatskoj, ali za nekoliko dana ili tjedana ponovno će u Poljsku i Litvu otići kontingent naših vojnika u ovim kompliciranim i neizvjesnim vremenima“, rekao je predsjednik Milanović naglasivši kako je to dužnost i lojalnost Hrvatske prema saveznicima. „Ali prije svega, naša dužnost i dužnost Hrvatske vojske i naših Oružanih snaga je zaštita Hrvatske, njezinih granica, njezinog stanovništva i njezinog ustavnog poretke, demokracije, slobode, ali i zapadnog svijeta kojem mi pripadamo - poručio je Predsjednik. 

Čestitku ročnicima uputio je i ministar obrane Mario Banožić, koji nije bio nazočan na prisezi, a koju je objavio na službenoj web stranici Ministarstva obrane.“Poštovane dragovoljne ročnice i ročnici, čestitam vam na danoj prisezi!

Danas ste i simbolično postali punopravne pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske. Dragovoljno ste izabrali slijediti put slavnih prethodnika – hrvatskih branitelja, onih koji su svojom borbom, odlučnošću i žrtvom izborili našu slobodu! Zahvaljujem vam što u vama živi odlučnost da svojim snagama, znanjima i motivima pridonesete snazi Hrvatske vojske. Zahvaljujem i vašim roditeljima, obiteljima i prijateljima, koji su vas podupirali u ovoj velikoj životnoj odluci. Došli ste u redove koje potiču izvrsnost, podizanje ljestvice znanja i sposobnosti. Stupili ste u redove hrabrih i odvažnih, onih pred kojima nema nesavladivih prepreka i nerješivih izazova! Pokazali ste svojim primjerom, svojim činom pristupanja Hrvatskoj vojsci da ste dio uspravne, pobjedničke Hrvatske, onih koji baštine duh zajedništva i slobode koji su iskovali naši branitelji! Dobrodošli u redove HV, redove onih koji znaju odakle su krenuli, onih koji su uvijek i u svakom trenutku domovini Hrvatskoj vjerni!” - navodi se u objavljenoj čestitci.

Nakon službenog dijela prisege predsjednik Milanović odgovorio je na nekoliko pitanja novinara vezanih za odlazak u Vukovar, o Miloradu Pupovcu, slanju helihoptera u Ukrajinu, majkama iz Srebrenice i Stranki demokratske akcije BiH, o čemu možete više pročitati na portalu N1 info.

Foto: Ante Krstanović

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo