Dolinom Dubočanke do Jankovca i slapa Skakavac

IZLET PLANINARA POŽEŠKOG SOKOLOVCA

Autor: Jelenko Topić

Dvadesetak članova Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege proteklog vikenda pohodilo je Jankovac. Put je vodio od kamenoloma Tisica uz veseli žubor vodom bogatog potoka Dubočanka do Jezerca. Nakon kratkog odmora i okrijepe nastavilo se markiranom stazom kroz šumu preko prosjeke te se spuštalo „preko Mrcine“ oko 15 minuta pored donje točke bivše jankovačke skijaške staze. Tu su planinari skretali desno strmom osiguranom stazom s koje puca pogled na dva jezera, dva zelena bisera Papuka.


Nakon dolaska nastavilo se poučnom stazom na Jankovcu zvanom Grofova staza koja je iz poštovanja nazvana prema grofu Josipu pl. Jankoviću. Tom prilikom obišao se njegov grob i nakon kratkog zadržavanja i uživanja u prekrasnoj prirodi, uređenim odmorištima i pogledom na zelenu vodu jezera planinari su stigli do groblja staklara.Groblje podsjeća da je na tom prostoru početkom 19. stoljeća bilo naselje u kojem su boravili i živjeli staklarski majstori sa svojim obiteljima. Kružnom stazom dolazi se do planinarskog doma na Jankovcu smještenog na 475 metara nadmorske visine od kojega se spušta do najvećeg slapa u ovom dijelu Slavonije, slapa Skakavac (35m).


Veličanstveni prizor tisuća kapljica i ledenih siga oduševljava sve posjetitelje, a posebno neke koji su tu došli prvi puta. Svako godišnje doba priča svoju priču bojama, zvukovima, mirisima o ljepoti Jankovca. Zajednički ručak iz ruksaka i odmor ispred planinarskog doma Jankovac na ugodnom suncu upotpunili su zadovoljstvo doživljenog i viđenog. Dobro raspoloženje veseli planinari upotpunili su pjesmom koja nas je pratila cijelim putem tijekom povratka do polazne točke kod kamenoloma Tisica. Vodič izleta je bio iskusni planinar Damir Matoković.

Više iz kategorije