Do kraja godine Centar za socijalnu skrb u novoj zgradi: “Danas ostvarujemo jedan od postavljenih ciljeva – početak gradnje”

Autor: S.P.

U sklopu projekta “Novi centar za život u zajednici” kojeg provodi Centar za socijalnu skrb Požega u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Pleternicom danas je svečano obilježen početak izgradnje nove zgrade za potrebe Centra. Svečanosti je prisustvovao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Izgradnja zgrade Centra za socijalnu skrb Požega u Županijskoj ulici u Požegi sufinancirana je u sklopu provedbe projekta “Novi centar za život u zajednici” koji je odobren u sklopu poziva Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Ukupna vrijednost projekta je oko 12 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iz EU fondova iznose oko 11 milijuna kuna. Projekt kojeg provodi Centar za socijalnu skrb Požega u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Pleternicom uključuje izgradnju i opremanje zgrade, te nabavu jednog vozila za pružanje izvaninstitucijskih usluga kako bi se ostvarili kvalitetniji uvjeti za rad s korisnicima, a posebno s najranjivijim skupinama. Razdoblje provedbe projekta je od 11. 10. 2019. godine od 11. 10. 2022. godine.

Prigodnim riječima okupljene uzvanike pozdravio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac.

“Prije točno pet godina, uvidjevši potrebu za novim prostor krenuli smo s idejom izgradnje nove zgrade Centra i evo danas ostvarujemo jedan od postavljenih ciljeva – početak gradnje. U novoj zgradi djelatnici Centra imat će uvjete za rad u skladu s vremenom u kojem živimo, a ono što je najbitnije jest to što će više od 2300 korisnika imati kvalitetnije svakodnevne usluge koje ovaj centar pruža na prostoru tri grada i pet općina. Ovim projektom trajno će se riješiti probleme prostora Centra ali i podružnice Obiteljskog centra koji se će se po izgradnji useliti u zgradu u Ulici Filipa Potrebice gdje nam je trenutno sjedište od 1983. godine.” rekao je ravnatelj Potočanac uz zahvalu Ministarstvu, Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji te partneru Gradu Pleternici na pruženoj podršci i suradnji. Zadovoljstvo projektom izrazio je i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mogu danas biti ovdje s vama na početku izuzetno važno projekta i za naš grad Požegu i za cijelu županiju. Drago mi je što jedna važna institucija, Centar za socijalnu skrb, institucija koja ima veliku ulogu u svakodnevnom životu, pogotovo određenih kategorija stanovništva, dobiva i prostorno, a siguran sam i u praktičnom smislu, reprezentativan prostor za svoje djelovanje. Ovdje u Županijskoj ulici, na ovom mjestu koje smo prazno dugo gledali, konačno ćemo imati sadržaj koji, da smo birali, ne bi bolje mogli izabrati. Meni je to osobito zadovoljstvo i želim svima koji rade na ovom projektu da ga uspješno i u planiranom roku završe.” rekao je gradonačelnik Glavić.

Partner na projektu je Požeško-slavonska županija, pa je prigodnim riječima sve nazočne pozdravila i županica Antonija Jozić.

“Izuzetno sam ponosna na današnji dan, na provedbu ovog projekta koji, itekako podiže na značajniju razinu sve one preduvjete za kvalitetan rad i Centra za socijalnu skrb, svih djelatnika, ali i svih onih koji u Centar dolaze. Novi Centar s novim prostorom, s proširenom djelatnostima, bit će na usluzi svim građanima koji koriste usluge vezane za zakone koji se tiču njihovog socijalnog statusa te za obiteljske zakone. Vjerujem da će taj prostor služiti svojoj svrsi te da će svi djelatnici Centra u sklopu novog prostora još kvalitetnije, bolje i učinkovitije obavljati svoje zadaće.” rekla je županica Jozić.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike trenutno je u proceduri reforme sustava socijalne skrbi i tako se zaokružuje zakonodavna priča oko socijalne skrbi, sustava koji je dugo godina tražio korjenite promijene, a dio reforme su i projekti koji osnažuju infrastrukturu sustava, naglasio je ministar Josip Aladrović.

“Ono što možemo potvrditi jest da ova reforma donosi te korjenite promijene, iz perspektive korisnika, ali i u organizacijskom smislu te u smislu svih zaposlenika koji djeluju u sustavu. Jedna od promjena koje smo omogućili kroz zakonske izmjene ali i kroz tri nacionalna plana koja su za sedmogodišnje razdoblje prihvaćena na sjednici Vlade RH u prosincu, predviđa između ostalog i značajna ulaganja u infrastrukturu. Upravo ovo ulaganje je jedan pokazni primjer ulaganja u infrastrukturu, uz pomoć više resora Vlade RH, odnosno odrednice cijele Vlade prema samim ulaganjima u sustav socijalne skrbi. Za infrastrukturu smo samo do kraja ovog programskog razdoblja predvidjeli dodatnih 500 milijuna kuna i upravo iz tih sredstava dolazi i ovih 12 koje ulažemo u Požegu. Infrastrukturno ćemo snažiti sustav i kroz 370 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekujemo više od 150 milijuna eura ulaganja u sljedećem financijskom okviru upravo u segment socijalne skrbi iz perspektive infrastrukture i više od tri i pol milijarde kuna kroz Europski socijalni fond, uz sredstva za zapošljavanje i socijalnu uključenost korisnika.” rekao je ministar Aladrović koji je s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Vjekoslavom Potočancem i županicom Antonijom Jozić simbolično otvorio početak izgradnje.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek