Djevojke, snaše, momci i bekrije pokazali raskoš narodnih nošnji uz izvedbe izvornih pučkih pjesama: “Pivaj diko ja ću ti polagat – Biškupci 2019.” /FOTOGALERIJA/

Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ iz Biškupaca organizirao je 5. Susret folklornih pjevačkih skupina „Pivaj diko ja ću ti polagat“ uz suorganizatora Zajednicu kulturnih udruga Požeško – slavonske županije, dok su pokrovitelji Požeško – slavonska županija i općina Velika.

Međi brojnim folklorašima i zaljubljenicima tradiciju i običaje koji su došli uživati u a capella pjesmama na manifestaciji su bili, zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i predsjednica Općinskog vijeća općine Velika Antoniju Pavlović koja je i tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije.

Uz nastupe skupina natjecateljskog karaktera, u revijalnom dijelu ove godine će nastupiti uz mlađu skupinu KUD-a Šijaci i gosti iz Osijeka, Muška pjevačka skupina “Šokci” koja djeluje u okviru Udruge Šokačka grana.

Dvije najbolje pjevačke skupine po ocjeni i izboru stručnog selektora ispred Hrvatskog sabora kulture, etnomuzikologa, pjevača, glazbenog pedagoga, glazbenog producenta i dirigenta Tomislava Habulina, predstavljat će Požeško-slavonsku županiju na 16. Državnom susretu pjevačkih skupina u studenom mjesecu ove godine koji će se održati u Sisku.

Izvedbe koje su izvedene i otpjevane plijenile su pažnju publike koja ih je pljeskom nagrađivala jer su čuli ono što pokušava otići zaborav, Vjerni čuvari tradicije , kulturno-umjetnička društva ne dozvoljavaju da to bogatstvo zamre.

Na 5. Susretu folklornih pjevačkih skupina „Pivaj diko ja ću ti polagati“ nastupili su:

HKUD „SLAVONIJA“, JAKŠIĆ – MUŠKA PJEVAČKA SKUPINA
KUD „BEKTEŽ“, BEKTEŽ – MJEŠOVITA PJEVAČKA SKUPINA
KUD „ŠIJACI“, BIŠKUPCI – ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA
ZAVIČAJNO DRUŠTVO „RAMA“, PLETERNICA – MJEŠOVITA PJEVAČKA SKUPINA
HKUD „SLAVONIJA“, JAKŠIĆ – ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA
KUD „BERDA“, BRESTOVAC – MUŠKA PJEVAČKA SKUPINA
KUD „POŽEŠKA DOLINA“, POŽEGA – MJEŠOVITA PJEVAČKA SKUPINA
GKUD POŽEGA, POŽEGA – ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA
“GRABARČANI”, GRABARJE – MUŠKA PJEVAČKA SKUPINA
MATICA SLOVAČKA „KUKUČIN KUNTARIĆ“, JAKŠIĆ – MJEŠOVITA PJEVAČKA SKUPINA

Svi sudionici programa i uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz večeru i zabavu u Vatrogasnom domu u Biškupcima gdje su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=255341]

0 Comment