Dječji vrtići Grada Požege proslavili 65. rođendan

POŽEGA – Sinoć je na skroman način uz zanimljiv program u vrtiću Cvjetna livada proslavljena 65. godišnjica djelovanja ustanove koja se bavi odgojem djece od 1949. godine iz koje su izašle mnoge generacije, danas već odraslih osoba čija djeca pohađaju istu ustanovu koju su pohađali i njihovi roditelji.

Na samom početku proslave sve nazočne pozdravila je ravnateljica Sanda Lukić zaželjevši dobrodošlicu svima koji su se odazvali a posebne pozdrave je uputila onima bez kojih ove obljetnice ne bi bilo a to su umirovljenici. U ime osnivača vrtića, Grada Požege, odazvao se zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić kojeg je ravnateljica zamolila da gradonačelniku Neferoviću prenese dio atmosfere i sjajnih rezultata koji stoje iza 65 godina rada vrtića.

Organizirana briga o djeci predškolske dobi u Požegi započinje 7.studenog 1949. godine kada se u Županijskoj ulici otvara Dječje obdanište u kojem je bilo 20-ak djece. Od 1949. do 1963. godine vrtić se razvijao, broje djece povećavao i dosegao broj od preko sto mališana. Jedno razdoblje bilježi, uz djecu predškolske dobi, primanje i školske djece od 1. do 8. razreda i to u vremenu od 1954. do 1967. godine. Kako su se mijenjala vremena tako je dolazilo i do promjene u nazivima ustanove. Tako je u veljači 1962. godine promijenilo naziv iz Dječjeg obdaništa u Dječji vrtić “Ljubica Trifunović”. Osjetan pomak u djelovanju vrtića bilježi se 1972. godine kada je u svibnju mjesecu otvoren novoizgrađeni montažni objekt “Dječji vrtić pod gradom” na kojoj se i danas lokaciji nalazi u Vukovarskoj ulici u kojem tada biva smješteno 75 djece u tri odgojne skupine.

Tadašnje potrebe bile su prepoznate za primanje djece i u jaslice pa se tako u preuređenoj obiteljskoj kući 1.rujna 1972. godine otvaraju Dječje jaslice na istoj lokaciji na kojoj se i danas nalaze u Vukovarskoj ulici.

Ponovno u jednom periodu dolazi do promjene naziva vrtića i to u Centar za predškolski odgoj Ljubica Trifunović, 11.svibnja 1979. godine, u sklopu kojeg djeluju vrtići Centar, Pod gradom i Dječje jaslice Pod gradom. 1981. godine završava izgradnja i počinje sa djelovanjem Dječji vrtić i jaslice Cvjetna livada.

Sinoćnji program “tete” su svojim igrokazima uljepšale svečanost kao i sa prelijepim izvedbama pjesama koje su potakle i sve uzvanike da zapjevaju čime se stvorio jedan prelijepi ugođaj koji će ostati u dugom pamćenju.

0 Comment

Send a Comment