Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Dječja skupina KUD-a Svilenka oduševila publiku zanimljivim igrokazom ʼZeko i klapačeʼ

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Dječja skupina KUD-a Svilenka oduševila brojnu publiku zanimljivim igrokazom ʼZeko i klapačeʼ

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Nadahnutom izvedbom zanimljivog igrokaza "Zeko i klapače", dječja skupina Kulturno-umjetničkog društva „Svilenka“ iz Buka oduševila je brojne posjetitelje u Muzeju bećarca u Pleternici. Igrokaz pokazuje pučki običaj klapanja u vrijeme 1950-ih i 1960-ih godina, kada se odlazilo raditi u Njemačku iz koje su se donosili šećerni zečevi. Mlade izvođače obučene u narodne nošnje prigodno je pozdravila Jasna Hoffmann, ravnateljica gradske Javne ustanove.


-Vi ste pravi mali prenositelji naše baštine. Ono što je najvažnije jest očuvati običaje i prenositi ih na najmlađe. Napravili ste jedan lijep iskorak i vjerujem da ćemo ovo svakako ponoviti s nekom novom temom koju ćemo naknadno otkriti-poručila je ravnateljica.


Nazočnoj djeci i njihovim roditeljima i svim sudionicima programa obratila se gradonačelnica Marija Šarić.
-Muzej bećarca izgrađen je upravo zato da bismo sačuvali ono najvrednije što imamo i prenijeli budućim generacijama, a to su baština i običaji našega zavičaja. Znamo izgraditi zgrade i privući europska sredstva, no uzalud je sve ako nemamo ovu budućnost i djecu koja će uživati u tim običajima i prezentirati ih na ovako zanimljiv način. Čestitam vama i vašim voditeljicama na ovom zanimljivom igrokazu koji je veliki iskorak u nešto novo. Dosad smo imali igrokaze s modernim temama u kojima su glumili odrasli , a vi ste oživjeli nešto tradicionalno i izvorno koje čuvate da ne izumre. To je iznimno važno i zalog za budućnost svih nas, a ova djeca su pokazala da itekako ima smisla sve ovo što radimo. Veselim se svim budućim igrokazima koje ćete prikazati-kazala je gradonačelnica te je mladim glumcima i voditeljici podijelila prigodne darove.


Predsjednica KUD-a „Svilenka“ Branka Leist napomenula je kako je najveći dio probi i komunikacije s djecom i roditeljima odradila voditeljica dramske sekcije Lea Leist .-Djeca su bila vrlo uzbuđena u iščekivanju ovoga dana, a nadam se da ćemo se i dalje viđati u ovom prostoru i prikazivati nove igrokaze poput onog o božićnim običajima-zaključila je predsjednica.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.