Djeca uputila snažnu poruku roditeljima i bračnim parovima o vrijednosti braka

Autor: Biskupija PZ

POŽEGA – Svjetski dan braka obilježava se 8. veljače obilježava te su ususret tome danu, u organizaciji obiteljskog centra „Pro vita et familia“, učenici Katoličke osnovne škole u Požegi u suradnji s učenicima Katoličke gimnazije i mladima požeških župa, promišljali o braku i na kreativan način isticali vrijednosti kršćanskog braka.
Toga su dana učenici i mladi prigodnim programom „Ljubite jedno drugo“ prenijeli snažnu poruku roditeljima i bračnim parovima jer vrijednosti koje upijaju u ozračju bračnog života svojih roditelja i u obiteljskom ambijentu, djeca nose sa sobom u život i prenose ih u svoje obitelji, profesionalne odnose i sve druge oblike društvenog života.

Dio dječjeg zbora Katoličke osnovne škole, pod ravnanjem profesorice glazbene kulture Ljube Šolić, izveo je prigodne pjesme „Svi roditelji svijeta“ i „Pismo roditeljima“.

Bračni par Barbarić, koordinatori zajednice bračnih susreta u Požegi, izmolili su molitvu za sve bračne parove Požeške biskupije.

Voditelji programa, učenica Rafaela Jakobović i učenik Domagoj Zubović, istaknuli su što učiteljstvo Crkve govori o braku, nakon čega je uslijedio videozapis „Što je brak“ u kojem su sudjelovali učenici katoličkih škola te bračni par Mihalj, koji je nedavno proslavio 50 godina braka.

Videozapis je pripremio vlč. Marijan Pavelić, vjeroučitelj, u suradnji s Anom Matković, povjerenicom za brak i obitelj Požeške biskupije. Potom je uslijedio scenski prikaz “Brak je mrak” koji je napisao Ivan Čuljak, a izveli su ga mladi iz župe sv. Leopolda Mandića u Požegi, uz pomoć učiteljice Barbare Drežnjak. U scenskom je prikazu istaknuto da je usprkos brojnim razlikama, najvažnije pokazati u čemu su muž i žena jedinstveni – oni su ušli u brak s ljubavlju i povjerenjem. Najvažnije je da jedno u drugom otkrivaju ono pozitivno, skladno, vrijedno i da si to kažu.

Budući da je brak najdragocjeniji odnos muškarca i žene, zlo se trudi svestrano i snažno napasti ga. No uz razgovor, međusobno razumijevanje, praštanje te molitvu i razgovor s Bogom potrebno je tražiti snagu za živjeti istinsko bračno zajedništvo, istaknuo je Pavle Primorac na kraju svete mise, kojom je, u sklopu Devetnice Gospi Lurdskoj, završeno svečano obilježavanje dana braka.

 

Više iz kategorije