Divlje svinje štetama ugrozile opstojnost društva

Autor: Jelenko Topić

divlje svinjeČAGLIN – Lovačko društvo „Vidra“ iz Čaglina na krajnjem istoku Požeško-slavonske županije djeluje od 1955. godine kada su se lovci ovog kraja odvojili od društva u Bektežu. Sada društvo ima 4o članova, a gospodare lovištem veličine iznad šest tisuća hektara. Glavnina lovišta je ravničarskog karaktera, no oko 1100 hektara otpada na brdski dio.

-Zbog nedostatka vode tijekom ljetnih mjeseci divlje svinje silaze za planine  Krndije pričinjavajući velike štete na poljoprivrednim površinama ratara našeg kraja tako da je zbog niz sudskih tužbi vlasnika zemljišta bila upitna opstojnost društva – kaže nam predsjednik „Vidre“ Željko Balen. Uspjeli su riješiti sudske sporove, no sve to ih je stajalo više od 15 tisuća kuna što jer za ovo malo društvo veliki iznos.

Lovište je bogato različitom divljači, imaju i krupne i sitne izuzimajući trčku, pa ovi dobri gospodari i ljubitelji prirode često uglavnom vikendom pohode svoje lovno područje. Tu su vlastitim sredstvima i trudom izgradili brojne čeke i hranilišta, te dva spremišta za kukuruz radi prihrane divljači jer godišnje trebaju osigurati vagon ove žitarice za potrebe tijekom zimskih mjeseci.

Prije desetak godina dolaskom mlađih ljudi u društvo počeli su uređivati lovački dom u obližnjem selu Sapna, a tu su već izgradili i dosta pratećih sadržaja kao što su nadstrešnice, otvoreni prostori za druženje i drugo.

-Predstoji nam dovršenje i opremanje soba za goste i potpuno uređenje dvorišta na toj lokaciji – nastavlja nam Balen dodajući da se lovci rado odazivaju na radne akcije, a pomaže im općina Čaglin.

Ovo društvo uspostavilo je suradnju sa lovcima Vukovarsko-srijemske županije ugostivši ih u jednom lovu.

-U ova ružna vremena svima nam treba okupljanja i druženja pa ovom suradnjom nastojimo to proširiti- zaključio je Željko Balen i najavio odlazak čaglinskih lovaca na uzvratni lov u lovišta krajnjeg istoka naše zemlje.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot