Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Dirljivi susreti korisnika Doma za odrasle osobe u Ljeskovici sa svojim najmilijima: ʼIzrazimo jedni drugima važnost očuvanja topline, pažnje i ljubavi u obitelji“

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: DK

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

NISMO MI UMORNI OD ŽIVOTA, MI SMO ŽELJNI ŽIVOTA, ŽELJNI SMO ONIH LIJEPIH OSJEĆAJA. ŽELJNI PAŽNJE, NJEŽNOSTI, LIJEPIH RIJEČI, ŽELJNI SMO DA NAM NEKO KAŽE DA NAS VOLI I DA UZVRATIMO LJUBAV…

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: DK

Dugi niz godina uz obilježavanje Dana obitelji u Domu za odrasle osobe Ljerskovica, koji se održava na kraju svibnja ili početkom lipnja, u zajedništvu se sastaje se rodbina i prijatelji s korisnicima te ustanove. Nekim od korisnika je možda i ostatak života predodređen da će boraviti u toj ustanovi, a dolazak njima u posjetu je dirljiv trenutak za sve njih.


Zaposlenici Doma za odrasle osobe Ljeskovica, na čelu s ravnateljicom Radom Matoš ulažu mnogo truda kako bi svakom od korisnika učinili život dostojan čovjeku na što su izuzetno ponosni, a njihovi korisnici, rodbina i prijatelji iznad svega zahvalni.


U sklopu obilježavanja Dana obitelji u Ljeskovici uvijek se upriliči euharistijsko slavlje koje je ove godine predvodio čaglinski župnik i dušebrižnik za Dom, vlč. Milan Klobučar koji je sve pozvano na molitvu i strpljenje u svim životnim prilikama.


Nakon misnog slavlja sve nazočne korisnike, njihovu rodbinu i prijatelje pozdravila je ravnateljica Doma za starije osobe Ljeskovica Rada Matoš. Na obilježavanju Dana obitelji, između ostalih bio je i općinski načelnik Čaglina Dalibor Bardač, ravnateljica Osnovne škole u Čaglinu Slađana Švajda, koja je i članica Upravnog vijeća u toj ustanovi.


-Čast mi je i ove godine da vas sve skupa pozdravim u svoje osobno ime, u ime svih zaposlenika i korisnika ove ustanove, te da vam zahvalim za svoje dragocjeno vrijeme koje ste odvojili za dolazak nama i vašim bližnjima na današnji dan. I ove godine smo se tradicionalno okupili da bismo prigodnim programom i svetom misom svečano obilježili Dan obitelji –rekla je u pozdravnom govoru ravnateljica Rada Matoš nastavljajući Kako Dom za odrasle osobe Ljeskovica na današnji dan broji 284 korisnika od kojih je na smještaju u domu 266 i 20 korisnika izmještenim u organizirano stanovanje te da se o svima ukupno brine 140 zaposlenika.


-Ipak, usprkos promjenama, ekonomskim poteškoćama, otuđenosti u društvu, obitelj nam je i dalje na „prvom“ mjestu - u kojemu je izražen osjećaj pripadnosti i međusobna briga jedne za druge, jaka povezanost među članovima, kao i osjećaj sigurnosti unutar nje. No vraćajući se na današnji Dan obitelji, moramo istaći kako u užurbanoj svakodnevici često nemamo niti vremena, niti uvjeta razvijati se u obiteljskom zajedništvu i toleranciji, te pokazati svojim najbližima koliko nam znače, danas imamo mogućnost izraziti jedni drugima važnost očuvanja topline, pažnje i ljubavi u obitelji svakog od nas – nastavila je ravnateljica te naglasila kako se Danom obitelji u srca korisnika unosi radost radi susreta sa njihovim najmilijima.
-Stoga, s pravom možemo reći da je najvažniji dan u godini naših korisnika upravo ovaj današnji, danza koji se oni prigodnim programom vrijedno pripremaju, raduju, i željno iščekuju dolazak svojih najdražih. Iako niti jedna ustanova niti njezini djelatnici ne mogu zamijeniti vas, obitelj naših korisnika, svojim profesionalnim odnosom nastojimo stvoriti atmosferu sličnoj onoj obiteljskoj, u kojoj naši korisnici mogu izraziti svoje potrebe, želje, osjećaje, raspoloženja i biti prijatelj kada oni najviše trebaju – dodala je ravnateljica Matoš te se kratko osvrnula na u proces transformacije i deinstitucionalizacije ustanove.


-Cilj nam je osnaživanje osoba s invaliditetom i što neovisnijeg planiranja života, kao i ostvarivanje prava na osobni integritet. Budući da smo prije tri godine započeli i provodimo uslugu organiziranog stanovanja za 20 korisnika u gradu Požegi, i nadalje nastavljamo s ovom uslugom. Naša je vizija razvoja doma zadržati dosadašnju uslugu smještaja najpotrebnijima uz podizanje što veće razine kvalitete života smještenih osoba, te ujedno i paralelno razvijati prethodno navedene nove usluge, psihosocijalna podrška, dnevni i poludnevni boravak, pomoć u kući, socijalno mentorstvo, osobna asistencija i dr. – rekla je Rada Matoš zaključujući uz citat iz perspektive korisnika koji kaže:


NISMO MI UMORNI OD ŽIVOTA,
MI SMO ŽELJNI ŽIVOTA,
ŽELJNI SMO ONIH LIJEPIH OSJEĆAJA.
ŽELJNI PAŽNJE, NJEŽNOSTI, LIJEPIH RIJEČI,
ŽELJNI SMO DA NAM NEKO KAŽE DA NAS VOLI
I DA UZVRATIMO LJUBAV…


Nakon obraćanja ravnateljice korisnici Doma su čitali i pjevali svoje pjesme, izvodili plesove, zapjevao je zbor korisnika, a doprinos zajedničkom obilježavanju dali su svojim nastupom učenici čaglinske osnovne škole.


Po završetku službenog dijela programa za sve nazočne, rodbinu i prijatelje korisnika organiziran je zajednički ručak, za koji se pobrinulo i već dobro poznato kuharsko osoblje.


Treba napomenuti da je upriličena izlođba slika i drugih radova korisnika doma u kojima su svega toga bile nositeljice, zapolsneice Doma za odralse osobe.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.