Devetnicu će ponovo predvoditi fra Jozo Grbeš

Autor: V.M.

ProcesijaPLETERNICA – U pleterničkoj župi ovog će se kolovoza vjernici po šezdeseti puta okupiti na devetnici Gospi od Suza. Kako nam je rekao rektor svetišta preč. Antun Ćorković, s njima će od 23.kolovoza svaku veče u 19 sati ponovo biti fra Jozo Grbeš.

Fra Jozo je rođen u Rami a djetinjstvo je proveo u našem kraju, Požegi i Pleternici. Franjevcima se pridružio 1986.godine. Filozofiju i teologiju je studirao u Sarajevu, Canterburyju i Londonu gdje je diplomirao 1992.godine. Ubrzo nakon toga se preselio u SAD a za svećenika je zaređen slijedeće godine u crkvi sv.Ćirila i Metoda u New Yorku. U hrvatsku župu sv.Jeronima u Chicagu premješten je 1996.godine. Fra Jozo je devetnicu u našoj župi predvodio i 2009.godine.

Podsjetimo, devetnicu Gospi od Suza pokrenuo je 1955. godine tadašnji pleternički župnik Ljudevit Petrak a u spomen na događaj dvije godine ranije u Siracusi na Siciliji gdje je u kući obitelji Iannusa prosuzio lik Gospe. Svetište Gospe od Suza u Pleternici je proglašeno 2005.godine.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije